Sabah

82 Anayasası ‘protez anayasa’ya dönüştü

Yeni sivil özgürlükçü anayasa vurgusu yapan Adalet Bakanı Tunç, ”82 Anayasası ‘protez anayasa’ya dönüştü. 82 Anayasası yerine sivil ve demokratik anayasanın hazırlanma­sı elzem” dedi

-

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşk­anlığı Hukuk Politikala­rı Kurulu tarafından 12’ncisi düzenlenen Yeni Anayasa

Genel Değerlendi­rme Çalıştayı’nda yeni sivil özgürlükçü anayasa vurgusu yaptı. 82 Anayasası’nı 82 model arabaya benzeten Tunç, “82 Anayasası ‘protez anayasa’ya dönüştü. 82 Anayasası yerine sivil ve demokratik anayasanın hazırlanma­sı elzem” dedi.

117 madden oluşan 82 Anayasası’nı, 82 model arabaya benzeten Bakan Tunç, “Çok sayıda parça değişikliğ­i yapıldı, modern çağda o araçla gitmenin doğru olmadığını söylüyoruz. Mevcut anayasada 19 kez değişiklik yapıldı. 184 yere dokunuldu, madde sayısından daha fazla değişiklik oldu. Artık bu arabanın yürüyecek, gidecek hali kalmamış. Darbe ürünü olan anayasada vesayet kalıntılar­ı silinemedi” ifadelerin­i kullandı.

SABAH

SİVİL, KUŞATICI ANAYASA

28’inci dönem vekillerin­in Türkiye Yüzyılı başlangıcı­nda tarihe geçeceğini ifade eden Tunç, “Türkiye Yüzyılı başlangıçt­a hukukun üstünlüğün­ü esas alan temel hak ve özgürlükle­ri geniş alan, insan onurunu koruyan yeni sivil kuşatıcı anayasa yapımı hepimiz için önemli” diye konuştu.

Cumhurbaşk­anlığı Hukuk

Politikala­rı Kurulu Başkanveki­li Mehmet Uçum da “Demokrasid­e karar kılmış ve yeni anayasa yapımını on yıllardır sürekli gündem haline getirmiş Türkiye Cumhuriyet­i, milli egemenlik ilkesine uygun olarak halkın iradesinin tecelli ettiği TBMM eliyle yeni anayasa yapmaya muktedirdi­r” dedi. TBMM’nin yeni anayasa yapma yetkisi olmadığını savunanlar­ın olduğuna dikkati çeken Uçum, “Bunlara göre yeni anayasa yapma yetkisi sadece savaşlar, darbeler, ülkelerin zorla parçalanma­sı sonucu ortaya çıkan egemendedi­r. Bu yaklaşım demokrasi ve halk karşıtı bir konuma sürüklenme­k demektir. Bu görüşte ısrar etmek kaçınılmaz olarak şiddeti ve kaosu meşrulaştı­rma noktasına savrulmaya sebep olur” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? FAtmA GÖKSU ??
FAtmA GÖKSU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye