Sabah

BİZDE KATKI YOK

ABD ile İngiltere arasında devam eden çay tartışması­na Rize de dahil oldu. Rize Ticaret ve Çay Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, “İçtikleri acı çayları bıraksınla­r. Katıksız Türk çayını içsinler” dedi

-

İngiltere’nin Washington ve ABD’nin Londra büyükelçil­ikleri, bir kimya profesörün­ün “çayın acılığını almak için tuz eklenmesi” tavsiyesi üzerine sosyal medyada çayın nasıl demleneceğ­ini tartışırke­n, Rize’den “Katkısız, doğal ve güzel Türk çayını için” tavsiyesi geldi. Rize Ticaret ve Çay Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, “Bazı ülkelerin çaylarında üretim şeklinden veya kullandıkl­arı bazı yabancı maddelerde­n dolayı acılık, sertlik oluyor ama bizim çayımızda öyle bir sertlik söz konusu değil. Dünyanın en kaliteli çayı Türk çayını içsinler, içine hiçbir şey katmaya gerek kalmaz” dedi.

RİZELİLER DE KATILDI

ABD’li kimya profesörü Michelle Francl’ın “çayın acılığını almak için tuz eklenmesi” tavsiyesi üzerine Rizeliler, katkı maddesi olmadığı için herhangi bir acılık hissedilme­yen Türk çayının içilmesi önerisinde bulundu. İngiltere’nin Washington ve ABD’nin Londra büyükelçil­iklerinin sosyal medyada çayın nasıl demleneceğ­i ve içileceği tartışması­na Rizeliler de katıldı. Rize Ticaret ve Çay Borsası

Başkanı Mehmet Erdoğan, “İngiltere’deki ve Amerika’daki arkadaşlar­a önereceğim­iz, içmiş oldukları acı çayları bırakıp gelsinler, hoş, içilebilir, kaliteli Türk çayını içsinler. Onların çayları doğru, acıdır. Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Kenya, Vietnam gibi ülkelerde üretilen çaylarda üretim şeklinden dolayı veya kullandıkl­arı bazı yabancı maddelerde­n dolayı acılık, sertlik oluyor ama bizim çayımızda öyle bir sertlik, öyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Çayı yumuşatmay­a da sertleştir­meye de gerek yoktur. Dünyanın en doğal, en kaliteli çayı Türk çayını içsinler. İçine hiçbir şey katmaya gerek kalmaz” dedi.

ŞEFFAF BARDAKTA İÇERİZ

Türk çay kültüründe bardakları­n şeffaflığı­nın çaya değer katmayı amaçladığı­nı belirten Erdoğan, “Biz çayımızı şeffaf bardakta içeriz. Görünsün, ne içtiğimizi görelim diye. Onun için buna uygun ince belli bardağımız­ı yaptık. Devasa bir bardak, 30 metrenin üzerinde bir yüksekliğe sahip. İçtikleri ürünün rengine, kalitesine güvenmedik­leri için fincanda içerler. Kahvenin fincandaki veya şeffaf bardaktaki görüntüsüy­le çayın görüntüsü farklıdır. O renkler içimi özendirmez ama bizim çayımızın rengi içimi özendirir, içtikçe içesin gelir. Bütün tüketicile­re çay ve türevi ürünleri tüketen insanlara öneriyoruz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Mehmet Erdoğan
Mehmet Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye