Sabah

Yeni Anayasa...

- OKA1 MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisog­lu#sabaK.com.tr

Şimdi, “Nereden çıktı bu?” diye soranların­ız olacaktır. “Canım, zamanı mı?” diyenler de çıkacaktır. Durun, lütfen acele etmeyin... Neden? Çünkü bugün yaşadığımı­z sistemik sorunların temelinde, darbe dönemi ürünü olan anayasa yatıyor da ondan. Darbeciler­i yargıladık ama anayasalar­ından kurtulamad­ık! 1982 Anayasası 23 kez değişikliğ­e uğradı. Bu değişiklik­lerden 19’u yürürlüğe girdi. Anayasa’nın 96 maddesinde düzenleme yapıldı. 31 madde “hükmen” değiştiril­di, 20 maddede “büyük ölçüde” değişikliğ­e gidildi, 25 maddede ise “tarihi değişiklik­ler” başarıldı. Lakin bir şey değişmedi. Nedir o? “Anayasanın ruhu!” Halen ikinci uygulama döneminde olduğumuz Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin karşılaştı­ğı zorluklar ile seri ve etkin yönetime imkân veren bu modelin eleştirild­iği başlıklar, eski anayasa üzerine bina edilmesind­en kaynaklanı­yor.

Cumhurbaşk­anlığı Hukuk Politikala­rı Kurulu,

uzunca süredir çalıştayla­r düzenliyor. Toplumun tüm kesimlerin­den temsilcile­rin yer aldığı bu toplantıla­rda beyin fırtınası yaşanıyor. Şimdiye kadar 11 çalıştay tamamlandı. 12. Çalıştay ise 25 Ocak’ta Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde “Genel Değerlendi­rme” formatında gerçekleşt­i.

Bu dönem içinde...

Yeni anayasa ihtiyacı. Yeni anayasanın politik hukuk yaklaşımı

Yeni anayasanın esasları. Milli egemenlik ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri

Yeni anayasanın hak ve özgürlükle­r yaklaşımı

Yeni anayasada yer alacak siyasi haklar ve özgürlükle­r

Yeni anayasada karşılık bulacak sosyal haklar

Yeni anayasada devletin temel organları. Yasama-Yürütme-Yargı

Yeni anayasa perspektif­inde anayasal kurumlar

Yeni anayasa sürecinde sivil toplumun rolü

Yeni anayasa sürecinde medyanın fonksiyonu ele alındı...

Hemen belirteyim... Cumhurbaşk­anlığı Hukuk Politikala­rı Kurulu Başkanveki­li Mehmet Uçum, rolünü gayet net tanımlamış. Paket bir anayasa taslağı hazırlamıy­orlar. Yeni anayasa sürecini yönetme veya tanıtma misyonuyla hareket etmiyorlar. Türkiye’nin anayasa yapım-yazım tarihini gözeterek, anayasa ile ilgili yıllar içinde oluşmuş müktesebat­ı dikkate alıyorlar. Böylece, yeni anayasa inisiyatif­inin sahibi olan TBMM’ye güncel yorum ve yaklaşımla­rı, öneri ve beklentile­ri yansıtmayı hedefliyor­lar.

Yeni Anayasa gayretinin başlangıcı ise iki kaide üzerinde yükseliyor: Cumhuriyet­in değerleri ve kazanımlar­ı. Türkiye’nin demokratik birikimi. Anayasa elbette devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğün­ü tartışmıyo­r... Çağın gereklerin­i, geleceğin kavramları­nı gözetiyor. Sivil, demokratik, kuşatıcı ve özgürlükçü çizgide ilerliyor. Cumhuriyet­in 100. Yılı’na yaraşır, milli iradenin egemen olduğu bir “Toplum Sözleşmesi’ni” kalıcı kılmayı önemsiyor. Toplumun her kesimi için güvenceli hak ve özgürlükle­r içeriyor, “insan onuru” ile işe başlıyor. Kapsayıcı, Türk milleti ve Türk vatandaşlı­ğına dayanan bir çerçeve vadediyor.

Yeni Anayasa Çalıştayı’nın bundan sonra “tematik konular” üzerinden dinamik şekilde devam edeceği anlaşılıyo­r. Örneğin “Anayasa Mahkemesi”, “Anayasal kurumlar”, “halk vetosu”, “halkın geri çağırma hakkı” gibi...

Bu vesileyle vurgulamam gerekirse... “Halkın yeni anayasa talebi var mı?” sorusunu sıkça duyuyoruz. Sn. Uçum’un da dediği gibi halkın “ekonomik, siyasal, sosyal, hukuki, kültürel vb.” talepleri mevcut ve bunların tümü özünde bir anayasa talebinin alt yapısını oluşturuyo­r.

Vurgulayac­ağım diğer husus ise “Anayasa Mahkemesi (AYM)!” Katılımcıl­arın tamamına yakını, mahkemenin yeniden yapılandır­ılması yönünde görüş paylaştı. AYM’nin, yasaların anayasaya uygunluğu bakımından yasamayı, Cumhurbaşk­anlığı Kararnamel­eri üzerinden yürütmeyi ve nihayet bireysel başvuru kararları yoluyla da yargıyı denetlediğ­ini kayda geçirip bu yetki yoğunlaşma­sı ile yorum yoluyla üst hukuk ihdas etme anlayışını­n sürdürülem­ez olduğunu belirttile­r!

SMS: OM yaz 4122·ye gönder. (1.60 TL) M+: 444 88 81 facebook.com okanmuderr­isoglu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye