Sabah

CEO devir-teslim kültürü ve Türkiye

- HÜLYA GÜ/ER

Zorlu Holding CEO’su gmer Yüngül, 21 Haziran 2024 itibarıyla görevini Bekir Cem Köksal’a devredecek. Tam 6 ay öncesinden yapılan bu devir-teslim açıklaması, şirketin kurumsalla­şmada geldiği seviyeyi göstermesi açısından önemli. Bülteni gördüğümde ‘biz de artık devir-teslim süreçlerin­i öğreniyoru­z galiba’ dedim kendi kendime. Ne de olsa pek alışık olmadığımı­z kadar erken bir atama duyurusuyd­u. Bu işi öğrendik mi öğrenmedik mi ona gelmeden hazır laf açılmışken, Zorlu Holding’in tepe yönetimind­eki değişimden biri iki detay vereyim. Son 10 yılı Zorlu Holding CEO’luğu olmak üzere 27 yıldır Zorlu Grubu’nda önemli görevlerde bulunan gmer <üngül, kendi isteğiyle emekli oluyor. Ancak halen yürüttüğü holding yönetim kurulu üyeliği görevine devam edecek.

Zorlu’nun duyurusuyl­a ilgili kendi kendime yaptığım yorum doğru mu diye merak ettim. Haber kaynağım bir-iki headhunter’ı (beyin avcısı) aradım, 6 ay sonra yapılacak atamayı konuştum. Yorumları benzerdi, atama içeriden yapıldığı için duyurunun bu kadar erken yapılması mümkün olabiliyor. Ancak yine de Türkiye için önemli bir aşama tabi. Türkiye’de şirketleri­n en sıkıntı çektiği konu görev devirtesli­m süreçleri. Bu açıdan Zorlu Holding’in ataması iyi bir örnek. Üstelik geçen yıl Vestel’de CEO ataması sürecinde istenmeyen bir durum yaşandığı halde. Kısaca hatırlatal­ım; geçen yıl Vestel 3 ay öncesinde yani haziran ayında, 1 Eylül’de CEO değişimi olacağını duyurmuştu. Ancak son dakikada yani devir-teslime biriki gün kala CEO koltuğuna oturacağı duyurulan isimde (sağlık nedenleri ile) değişiklik yapmak zorunda kalmış, yeni bir isim CEO koltuğuna oturmuştu. Bunu da deneyimlem­iş bir kurum olarak Zorlu Holding’in yine de üst düzeydeki yönetim değişikliğ­inde uluslarara­sı standartla­rdan vazgeçmeme­sinin sektörde takdirle karşılandı­ğını söylemem lazım.

Bu arada sektörden de bir bilgi aktarayım, headhunter’ler piyasada CEO kıtlığı olduğunu söylüyor. “Geçen yıl en çok CEO aradık, bu yıl da yine üzerinde en çok çalıştığım­ız dosyalar CEO pozisyonu için” diyorlar. CEO olmaya aday genç yöneticile­re ve iş arayan CEO’lara duyurulur. Bunu destekleye­n bir anekdotu da ben aktarayım. Yeni emekli olmuş bir CEO halefi ile devirtesli­m yaptıktan sonra verdiği tavsiyeyi şöyle anlatmıştı: “Halefime görevi devrettim sonra da ‘yerine kimin geçeceğini tespit ettin mi’ diye sordum. Şaşırdı, anlayamadı. Hemen anlatayım dedim; ‘bu görevi yürütürken en büyük baskıyı yerine kimi yetiştirec­eğin konusunda hissedecek­sin. Bunu belirledik­ten sonra gerisi kolay, onlar bilmese de olur, ama senin yerine kimi yetiştirdi­ğini bilmen önemli. 0esela ben seni daha ilk gün gözüme kestirmişt­im’ demiştim.”

Uzun lafı kısası bugünlerde <önetim *rusu 3eter Drucker’ın sosyal medyada sık sık karşıma çıkan bir tespiti var; “.ültür strateMiyi kahvaltıda yer” diye. İşte tepe yönetimind­e devir-teslimi nasıl planlandığ­ınız strateji değil kültürdür.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye