Sabah

AVRUPA TEDARIKTE TÜRKLERIN KAPISINI ÇALIYOR

Kızıldeniz’de yaşanan korsan saldırılar­ı, Asya ile Avrupa arasındaki ticari gemi trafiğini vurunca, dev firmalar alım için yönünü Türkiye’ye çevirdi. Siparişler­de yüzde 10 artış var

- Metin CAN

Kızıldeniz’de korsan saldırılar­ının ikinci ayına girmesi ve saldırılar­ın artarak devam edeceği beklentile­rinin güçlenmesi nedeniyle Avrupa ile Asya arasındaki yük gemisi trafiği durma noktasına geldi. 150 yıl önce olduğu gibi (Süveyş Kanalı öncesi) Afrika’yı dolaşarak gelen gemilerin hem zaman hem de maliyetler­i katladı. Küresel ticareti sıkıntıya sokan bu durum Türkiye açısından ise hem iç pazarda hem de ihracatta pozitif bir tablo yarattı. Avrupa ve Asya’dan temin edemediği ara malı ürünler için her krizde olduğu gibi Türkiye’ye yöneldi. Özellikle kimya, otomotiv, sağlık gereçleri, beyaz eşya, valfler gibi ürün gruplarınd­a hem iç hem dış pazarda talep patlaması yaşanıyor.

ALMANYA AĞIR DARBE ALDI

Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da bazı sektörlerd­e küçülme yaşanacağı uyarısında bulunuldu. Ekonomisi 2023’te yüzde 0.3 küçülen ülkede bazı şirketler üretimi azaltmaya ya da alternatif tedarik rotaları aramaya başladı. Almanya’daki diğer şirketleri­n açıklamala­rına göre satın alma departmanl­arı çoğu zaman istenilen ürünleri bulmakta zorlanıyor. Asya’dan Akdeniz’e giden gemilerin nakliye maliyetler­i ise şimdiden 4 kat arttı. Krizin tırmanması daha geniş ekonomik sonuçlara ilişkin korkuları körüklüyor.

PANAMA DA AKSIYOR

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, geçen hafta Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılar­ın tedarik zincirini etkilemesi nedeniyle Berlin’deki fabrikasın­da üretimi iki hafta süreyle durdurma kararı aldığını bildirmişt­i. Edinilen bilgiye göre sadece Almanya’da 2 binden fazla fabrikada üretim 1 ile 5 gün arasında aksadı. Krizin Avrupa genelinde etkilediği fabrika sayısı ise 10 binlerle ifade ediliyor.

Küresel ticaretin kilit noktaların­dan biri olan Panama Kanalı da kuraklıkla mücadele ediyor. Krizin devam etmesi durumunda dünya ticaretini­n kangren olmasından endişe ediliyor. Yağmur sularına muhtaç olan Panama Kanalı, şu an yüzde 20 kapasite ile çalışıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye