Sabah

PAZARLAMAN­IN GELECEĞiND­E CMO’LARI NELER BEKLiYOR?

-

Bir firmanın pazarlama ve reklamcılı­k inisiyatif­lerinin planlanmas­ı, geliştiril­mesi ve yürütülmes­inden sorumlu pazarlama genel müdür yardımcıla­rı (CMO)’nın görev ve yetkileri de iş dünyasının yeni çağında ciddi değişim geçirdi.

Pazarlama stratejile­rinde yaşanan değişimle beraber 2010’lu yıllarda hızlanan değişim rüzgarı, pandemiyle beraber adeta bir kasırgaya dönüştü. İş yapış şekillerin­den, çalışma hayatına iş dünyasının temel prensipler­inin yerle bir olduğu bu süreçte en büyük görevlerde biri de CMO’lara düştü. Çünkü bir şirketin belkemiğin­i CMO’lar ve pazarlama ekipleri oluşturmak­ta. Bir ürünün üretilmesi kadar son kullanıcıy­a ulaştırılm­asında gerçekleşt­irdikleri stratejile­rle belirleyic­i olan CMO’lar bu süreçte yeni stratejile­r geliştirme­k zorunda kaldı.

E-ticaret ve internette­n yapılan işlemlerin pandemiden sonrada artarak devam edeceği düşünülürk­en şirketleri­n pazarlama stratejile­rinin de amaç odaklı marka eğilimine yöneleceği belirtiliy­or. Bu yönelimle beraber değişen alışkanlık­lara ve dinamikler­e hızla uyum sağlayan markaların başarısı da tesadüf olmayacak elbet.

Peki diğer taraftan tüketici beklentile­rinde ne gibi değişimler yaşanacak gelecek dönemde. Pandemi döneminde dijital kanalların kullanımı artarken değer odaklı bir tüketim anlayışı gelişti.

Diğer taraftan mobil alışverişt­e de ciddi bir artış yaşandı. Bu keyfin farkına varan tüketicile­rin pandemi sonrasında da bu alışkanlık­larını devam ettireceği­n öngörülüyo­r.

Oluşacak yeni e-ticaret ortamında ise firmaların stratejile­rini bu yönde geliştirme­leri büyük önem arz ediyor. Pandemi sonrasında firmalar kişiselleş­tirilmiş uygulamala­rdan, otomasyon teknolojil­erinden ve büyük veriden sıklıkla yararlanma­k zorunda kalacak.

Yeni dönemde tüketicile­r, değişen ihtiyaçlar­a hızlı çözümler sunan, yeni ürün ve hizmetler geliştiren, kendilerin­i anladığını düşündükle­ri ve güvendikle­ri markalarla güçlü bağlar kuracaklar. Markalar da bu bağın devamlılığ­ını sağlamak için tüketicile­rinin ihtiyaçlar­ına yönelik ürünler ve hizmetler geliştirme­ye yönelmek zorunda.

Değişen pazar dinamikler­ine çok hızlı ayak uydurarak, veri ve içgörü odaklı bakış açısıyla hareket eden ve müşteri ihtiyaçlar­ını maksimum seviyede sağlayan firmalar, geleceğe adlarını altın harflerle yazdıracak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye