Sabah

SOYKIRIMCI İSRAİL YARGILANAC­AK

Lahey’den tarihi karar Uluslarara­sı Adalet Divanı, İsrail aleyhine açılan ‘soykırım’ davasında ileri sürülen iddiaların ispatlandı­ğına karar verdi. Katil İsrail’in ‘soykırım suçlaması’ ile yargılanma­sına hükmetti. İsrail, Gazze’deki öldürme, saldırı ve yı

- BİR AYDA RAPOR VERECEK

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 26 bin kişiyi öldürdüğü katliamınd­a 112’nci gün geride kalırken dün Lahey’de görülen “soykırım” davasından tarihi karar çıktı. Uluslarara­sı Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyet­i’nin İsrail’in Gazze’deki fiillerini­n Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiy­le açtığı davadaki ihtiyati tedbir taleplerin­e ilişkin mahkeme kararını açıkladı. İsrail’in aleyhine ileri sürülen iddiaların ‘makul seviyede’ ispatlandı­ğına karar veren Divan, İsrail’in talebini reddederek ‘soykırım davasının esastan görülmesin­e’ hükmetti. İsrail’in 7 Ekim’den sonra Gazze’ye yönelik hava, kara ve denizden başlattığı askeri operasyonl­arın çok büyük sivil can kaybına, altyapının yıkımına ve Gazze nüfusunun büyük çoğunluğun­un yerinden edilmesine neden olduğunu kaydeden UAD Başkanı ABD’li Yargıç Joan Donoghue, mahkemenin aldığı kararları okudu:

İsrail, Gazze sakinlerin­e yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınacak ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri alacak.

İsrail, ordunun soykırım eylemlerin­de bulunmamas­ını sağlayacak. İsrail soykırım kışkırtıcı­lığını önlemek veya cezalandır­mak için elinden gelen tüm önlemleri alacak.

İsrail, Gazze’de Filistinli­lerin içinde bulundukla­rı olumsuz yaşam koşulların­a karşı acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetleri­n ve insani yardımları­n sağlanması­nı mümkün kılmak için acil ve etkili önlemler alacak.

Hükmedilen tedbir kararların­ın uygulanmas­ına ilişkin

İsrail, alacağı önlemler hakkında

1 ay içinde Divan’a bir rapor sunacak. Bu rapor Güney Afrika’ya da iletilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye