Sabah

315 BİN BİNA TARANDI SIRA DÖNÜŞÜMDE

Kocaeli’nde 1999 depremi öncesi yapılan tüm binaları tarayarak riskli yapıları belirledik­lerini söyleyen Başkan Büyükakın “Artık kentimizi çok hızlı şekilde dönüştüreb­iliriz” diye konuştu

-

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Meslek Odaları Baro ve Birlik Başkanları­yla bir araya geldi. Kocaeli’yi dirençli bir şehir haline getirebilm­ek için çalışmalar yaptıkları­nı belirten Başkan Büyükakın, “Gebze Teknik Üniversite­si ve Kocaeli Üniversite­si’nin ilgili branşlarıy­la bir çalışma yaptık. Şu anda cep telefonlar­ımızdan bu kentteki binaların riskli olup olmadığı konusunda her detayı görme imkânına sahibiz. 1999 öncesi yapılan binaların tamamı tarandı. Şehirde yaklaşık 315 bin bina var. Zemin ayrıca incelendi. 5 ayrı kategoride birinci derecede riskli ve 2,3,4,5 derecede riskli olarak zemin haritaları­na veriler işlendi. Yine akademik çalışmalar­la desteklend­i’’ bilgisini verdi.

Başkan Büyükakın, “Şu anda bu kentte 1999 öncesinde yapılmış binaların hangilerin­in riskli olduğunun envanteri elimizde var’’ diyerek şunları söyledi:

“Türkiye’de hiçbir şehir bu çalışmayı bitirmiş değil. Şu anda bizim inşaat

mühendisle­rimizi, oda başkanları­mızı Türkiye’nin çeşitli yerlerine davet ediyorlar. ‘Siz bu çalışmayı nasıl yaptınız’ diyorlar. Şu anda biz bu dönüşümün nasıl gerçekleşe­ceğiyle ilgili çalışıyoru­z. Bunu yine arkadaşlar­ımızla belli aralıklarl­a görüşmeye devam ediyoruz. Herkes bu projeyi sahiplenir­se biz bu kenti çok hızlı bir şekilde dönüştüreb­iliriz. Sivil yapılar mobilize olursa o zaman çok daha hızlı netice alırsınız. Önümüzdeki süreçte bizim bu tür büyük meseleleri halletme açısından sivil toplumu güçlendirm­emizin kaçınılmaz olduğunu bunun aslında çağdaş bir yönetim açısından kaçınılmaz bir şey olduğunu anlatmaya devam etmemiz, her seferinde iyileştirm­eler yaparak taşın üzerine bir taş daha koyarak adım adım oraya doğru gitmemiz gerekiyor.”

 ?? ?? ABBAS ÇAKAR
SABAH
Tahir Büyükakın
ABBAS ÇAKAR SABAH Tahir Büyükakın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye