Sabah

“Karadeniz’in Gözü” martta açılıyor

- Barış ŞİMŞEK/$1.$5$

TÜRKIYE Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Karadeniz gazının karaya çıkarıldığ­ı nokta olan Zonguldak’taki Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde yaptığı yeni karargahı “Karadeniz’in Gözü” Mart ayında hizmete açılacak. Birçok ödüllü projesi bulunan Melike Altınışık imzasını taşıyan yeni karargah, Filyos nehrinin kıyısına konuşlanan dalgalı bir tasarım olarak vücut buldu. TPAO’nun Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde yapımında sona gelinen yeni karargahın­da açılış için gün sayılıyor.

EŞSIZ BIR SEYIR TERASINA SAHIP

Zonguldak’ta inşaatına Haziran 2022’de başlanan TPAO’nun bölgedeki yeni genel merkez binası tasarımı ile büyülerken, yeni karargaha “Karadeniz’in Gözü” adının verildiği öğrenildi.

Bitmek üzere olduğu öğrenilen projenin Mart ayında açılmasını­n planlandığ­ı ifade edildi. Eşsiz bir gözlem alanına sahip olan yeni karargah, Filyos Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü, antik çağda Billaius olarak adlandırıl­an noktada inşa edildi. Proje kapsamında ayrıca zaman ve sürekliliğ­in mekansal birleşimi olarak nitelendir­ilen mevcut dalgakıran duvarı 110 metre genişliğin­de ve 30 metre derinliğin­de yeni bir mekana dönüştü. Binadaki ana katlar, liman alanını 360 derece deneyimley­ebilecek giriş lobileri, ofisler, toplantı odaları ve gözlem odaları olarak düzenlenmi­ş durumda.

2024 KEŞIF TÜRKIYE’NIN YILI OLACAK

Karadeniz’de son yıllarda yaptığı sondajlarl­a 710 milyar metreküplü­k doğal gaz keşfine imza atan Fatih Sondaj Gemisi yeni müjdeler için çalışmalar­ını sürdürürke­n, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da 2024 yılının keşif yılı olacağını açıkladı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye