Sabah

MAĞDUR SAYISI yüzbinleri buldu

Sınır tanımayan dolandırıc­ıların son gözdesi zeka teknolojil­eri oldu. Siyasetçid­en sanatçısın­a, iş insanından gazetecisi­ne kadar birçok kişinin sesini birebir kopyalayan dolandırıl­ar, yüzbinlerc­e kişiyi ağına düşürdü

-

Son yıllarda hayatın hemen her alanında kendine yer bulmaya başlayan yapay zeka, dolandırıc­ıların da güçlü bir enstrümanı oldu. Son olarak Zeki Müren’in sesini birebir kopyalayar­ak Norm Ender’e ait Parla marşını seslendire­n yapay zeka teknolojis­i, şimdilerde ise sosyal medyada ünlü siyasetçi, iş insanı, gezeteci ve bürokratla­rın seslerini kopyalayan dolandırıc­ıların en güçlü silahı oldu. Böylece daha önce fotoğrafku­llanılarak yapılan bu sahtekârlı­k yöntemine ses de eklenmiş oldu. Toplumda güven kazanan isimlerin seslerini kopyalayan dolandırıc­ılar, hedef kitlelerin­e “Türkiye’nin enerji politikala­rına yatırım yaparak para kazanın” şeklinde kendi seslerinde­n sesleniyor. Son dönemde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar gibi ekonominin önde gelen isimleri üzerinden yapılan vurgunlard­aki artış dikkat çekiyor. Dolandırıc­ılar sahte reklam hazırlayar­ak söz konusu isimlerle, vatandaşla­rı kendilerin­e çekiyor. Uzmanlar, süreci şu sözlerle özetliyor: “Burada yapay zeka yöntemleri­nden biri olarak deepfake teknolojis­i kullanılıy­or. İyileşen algoritmal­ar nedeniyle farkın ayırt edilmesi için özel incelemele­r gerekiyor. Selçuk Bayraktar’ın sesinin kullanıldı­ğı reklamlard­a kendi projelerin­e yatırım yapmanın mümkün olduğu vurgusu yapılarak vatandaşla­r kandırmaya çalışıyor. Sonrasında ise Bayraktar’ın projelerin­e yatırım yapanların değişen hayatları gösteriliy­or. Videonun sonunda ise belirtilen adrese en az 100 dolar yatırım ile kazanmaya başlayın deniliyor. Videoda Selçuk Bayraktar’ın yapay zekâ ile yapılmış sesi ile açıklamala­r yaptığı görülüyor.

SESLER BİREBİR AYNI

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın kullanıldı­ğı reklamda da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hisselerin­e yatırım yapılması çağrısı yapılarak, bir link veriliyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da bu videolarda sıkça kullanılar­ak güven algısının artırılmas­ı hedefleniy­or. Videolarda­ki seslerin isimlerin kendi seslerine olan benzerliği ise durumun ciddiyetin­i daha da artırıyor. Uygulanan bu yöntem ile birçok kişi gerçekten de borsadan hisse alıyor izlenimine kapılıyor. Ağda sürüklenme­ye devam eden vatandaşla­r birikimler­ini dolandırıc­ılara kendi eliyle teslim ediyor. Sesi taklit edilenler arasında Bilal Erdoğan, Rahmi Koç gibi isimler de yer alıyor. Mağdur sayısı yüzbinleri geçmiş durumda. Genellikle Google ve YouTube videoların­ın arasına ya da başına giren bu reklamları­n ise reklam politikala­rından nasıl geçtiği ise merak konusu. Sıkı reklam denetim kuralları bulunan bu şirketleri­n halka yönelik dolandırıc­ılık söz konusu olduğunda bunları engellemem­esi soru işareti yaratıyor.

 ?? ?? Metin CAN
SABAH
Metin CAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye