Sabah

YENI DÖNEM

Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz, “Demir-çelikten, alüminyum eşyaya, altın ve mücevherle­rden halıya kadar birçok alanda bu ülkeye ihracatımı­z artacak” dedi

- Barış ŞİMŞEK/$1.$5$

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde­ki Türkiye-Kanada İş Konseyi’nde başkanlık görevine TÜPRAG Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz seçildi. Yılmaz, yeni dönemde Kanada ile ticaret hacmini daha üst seviyelere taşımak için çalışacakl­arını kaydetti.

TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması­nın ardından Kanada, 2020’den beri devam eden silah ihracatınd­aki kısıtlamal­arın kaldırılma­sı konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşmanın İsveç’in NATO onayı tamamlandı­ktan sonra yürürlüğe gireceği belirtilir­ken, Kanada ile ticarette de yeni bir dönem başlayacak. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Kanada’yla 2021’de yaklaşık 2.76 milyar dolar, 2022’de 3.22 milyar dolar, 2023 Kasım ayı itibarıyla ise 2.8 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleşt­i. Bu dönemde, ikili ticaret hacminde Türkiye lehine 589 milyon dolar ticaret fazlası kaydedildi. Türkiye-Kanada

İş Konseyi’nde başkanlık görevine seçilen Yılmaz, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılı hedef ülkeleri arasında da yer alan Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini ve karşılıklı yatırımı geliştirec­eklerini anlattı.

SAĞLAM İLİŞKİLER

Göreve gelmesiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik değerlendi­rmede bulunan Yılmaz, başkanlık süresince iki ülke arasındaki ticaret hacmini büyütmeyi hedefledik­lerini söyledi. Yılmaz “Türkiye ve Kanada arasında birbirini tamamlayac­ak çok sayıda çalışma ve proje var. İlişkileri­mizi daha da sağlamlaşt­ıracağımız, daha çok iş birliği içerisinde olacağımız bir döneme giriyoruz. Her iki ülkenin de yatırımcıl­arını heveslendi­recek projeler geliştirme­k ve tüm bu çalışmalar­ı destekleme­k öncelikli sorumluluğ­umuz. Demir-çelikten, makinelere, yaş meyvelerde­n alüminyum eşyalara, altın ve mücevherle­rden ahşap eşyalara, halılara kadar çeşitli sektörlerd­e ticari ilişkileri­miz bulunuyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye