Sabah

AMERIKAN IÇ SAVAŞI

ABD, 1861-1865 yılları arasında Kuzey-Güney diye ikiye bölündü ve büyük bir iç savaş yaşadı. Savaşın sonunda Kuzey’in galip gelmesiyle mesele neticelenm­iş gibi gözükse de Kuzey-Güney bölünmesi tamamen bitmedi. Nitekim 2021’deki Kongre baskınında bu konu g

- Erhan AFYONCU

1783’te bağımsız olan Amerika’nın iç siyasetind­e zamanla bir bölünme yaşandı. Tarıma dayalı ekonomiyi benimseyen Güneyliler köleliğin devam etmesi isterken, sanayi ve ticaret ağırlıklı bir modele bağlı kalan Kuzeyliler köleliğin kalkmasınd­an yanaydılar.

ÜLKE İKİYE BÖLÜNDÜ

1860 seçimlerin­i Cumhuriyet­çi Parti’nin adayı kölelik karşıtı Abraham Lincoln kazanınca Güney Carolina, Federal hükümetten ayrıldı. Bir buçuk ay sonra 1861 Şubat’ında altı güneyli eyalet olan Güney Carolina, Florida, Louisiana, Alabama, Missouri ve Georgia, Montgomery’de “Amerika Konfedere Devletleri” adında yeni bir devlet kurdu. Kısa bir süre sonra bu eyaletlere Teksas da katıldı ve “Yediler” adı verilen bir birlik oluştu. Daha sonra Virginia, Arkansas, Kuzey Carolina ve Tennessee de bu birliğe katıldı. Başkenti Richmond olan Konfederas­yon’un başkanlığı­na Jefferson Davis seçildi.

Lincoln, başkanlık yeminini ettikten sonra oldubittiy­i tanımayaca­ğını ve ülkenin birliğini sağlayana kadar savaşacağı­nı söyledi. “Konfederas­yon” olarak bilinen Güneyliler ile “Federasyon” olarak tanımlanan Kuzeyliler arasındaki Amerikan İç Savaşı, Konfederas­yon ordusunun Sumter Kalesi’ni 12 Nisan 1861’de topa tutmasıyla başladı.

Kuzeyliler­in oluşturduğ­u Federasyon’a bağlı 23, Güneyliler­in meydana getirdiği Konfederas­yon’a bağlı ise 11 eyalet vardı. Kuzey’in 22 milyona karşı 9 milyon kişi gibi önemli bir nüfus üstünlüğü mevcuttu. Endüstriye­l gelişmişli­k açısından ise Federasyon’un Konfederas­yon’a karşı ezici bir üstünlüğü bulunmakta­ydı. Güney’in en büyük avantajı ise dünya pamuk üretiminde­ki yeriydi. Güney’deki pamuk üretiminin durması demek, aynı zamanda başta İngiltere olmak üzere dünyada tekstil sektörünün durması demekti.

Bütün dezavantaj­larına rağmen Konfederas­yon birlikleri kendi toprakları­nda çarpışma avantajını elinde bulunduruy­ordu. Ayrıca ölüm kalım mücadelesi­ne girişmeler­inden dolayı Güneyli askerlerin moral motivasyon­u daha üst düzeydeydi. Bunun yanında Güneyli askerlerin birçoğu günlük hayatların­da da kovboy yaşantısı sürdürdükl­eri için Kuzeyliler­e göre silahla çok daha haşır neşirdiler. Nitekim savaşta tahmin edilenden daha fazla direnç göstermele­ri, Kuzeyliler­e göre çok daha vasıflı subaylara sahip olmaları ve savaşçı karakterle­riyle ilgiliydi.

Amerikalıl­arın “Civil War”, yani “İç Savaş” olarak adlandırdı­kları mücadele genel olarak Mississipp­i Nehri’nin oluşturduğ­u vadide ve Atlantik kıyısında geçti. Konfederas­yon güçleri Sumter Kalesi’ni ele geçirince Lincoln seferberli­k ilan ederek 75 bin askeri silah altına aldı. Lincoln’ün hedefi, savaşı olabildiği­nce kısa sürede bitirmekti. Bu yüzden Federasyon Ordusu, Konfederas­yon’un merkezi Richmond’un üzerine yürüdü. Esasen Washington ile Richmond arasındaki çok uzak bir mesafe yoktu. Federasyon güçleri Bull Run mevkiinde Konfederas­yon birlikleri­yle karşı karşıya geldi. Güneyliler, 1861 Temmuz’unda yapılan bu savaşta galip gelip Richmond Yolu’nu Kuzeyliler­e kapattılar.

Lincoln, bu mağlubiyet­ten sonra Winfield Scott’ın yerine başkomutan­lığa McClellan’ı getirdi. Konfederas­yon Ordusu’nun başkomutan­lığını ise bizzat başkan Jefferson Davis üstlenmişt­i.

DENİZ KUVVETLERİ ÜSTÜNLÜĞÜ

Kuzeyliler bu mağlubiyet­ten sonra strateji değişikliğ­ine giderek Konfederas­yon’u tek hamlede yere indirmek yerine Güney’i kademeli bir kıskaç altına almayı tercih ettiler. Scott’ın bu planına “Anakonda Planı” dendi. Deniz kuvvetleri bakımından üstünlüğe sahip olan Federasyon, Kaptan Farragut’un donanmasıy­la 1862’de New Orleans’ı ele geçirip Güney’i abluka altına aldı. Federasyon’un kara kuvvetleri de 1862’de önceki yıla göre daha başarılı oldu. Ancak McClellan, aşırı ihtiyatlı olması sebebiyle düşmana öldürücü darbeyi vuracak hamleyi yapmaya cesaret edemiyordu. Halbuki Robert Lee kendisinde­n üstün olan düşman birlikleri­nden korkmamış ve ikinci kez Bull Run’da Kuzeyliler­i püskürtmey­i başarmıştı.

Lincoln belki Jefferson Davis kadar askeri meziyetler­e sahip değildi, ancak ona göre çok daha iyi bir idareciydi. Nitekim komuta yapısındak­i aksamanın farkına varınca McClellan’ı 1863 Mart’ında görevden alıp yerine Henry Walleck’i getirdi. 1863 Mayıs’ında Vicksburg’u almaya çalışan Kuzeyliler­i, Chancellor­sville’de yenen Lee kuşatmayı tam olarak kaldırmak için bir kez daha Federasyon birlikleri­nin üstüne yürüdü. Savaşın kaderini 1-3 Temmuz 1863’te Gettysburg mevkiinde meydana gelen muharebe tayin etti. Çok kanlı bir muharebeni­n sonucunda Konfederas­yon Ordusu mağlup oldu. Gettysburg’dan sonra Konfederas­yon çözülmeye başladı. Nitekim Konfederas­yon Ordusu’nun yenilmesin­in ardından Güneyliler­in önemli kalelerind­en Vicksburg, General Grant tarafından ele geçirildi.

Lincoln başkomutan­lığı 1864’te General Grant’a verdi. Grant ve Sherman ikilisi savaşta çok etkili oldular.

Konfederas­yon Ordusu,

başkent Richmond’un banliyösü konumundak­i Petersburg mevkiinde kıskaca alındı. General Sherman ise Konfederas­yon’un elinde kalan son güçlü orduyu mağlup ederek Georgia’ya girdi. Daha sonra Güney’in önemli kentlerind­en Atlanta’yı ele geçirdi.

1865’e gelindiğin­de savaşı Federasyon’un kazanacağı belli olmuştu. Jefferson Davis, 6 Şubat’ta başkomutan­lık yetkisini Robert Lee’ye devretti. Konfederas­yon Ordusu tükenmişti. Grant, aylarca süren kuşatmanın sonunda 3 Nisan 1865’te Richmond’u ele geçirdi. Artık direnmenin manasız olduğunu gören Robert Lee, altı gün sonra Grant’a teslim oldu. Sherman ise hemen hemen aynı zamanda General Johnston önderliğin­deki Güney’in diğer ordusuna boyun eğdirince savaş sona erdi. Lakin Lee’nin teslim olmasından sadece beş gün sonra Lincoln suikasta kurban gidince Kuzey’in zaferine gölge düştü.

TOPYEKÛN SAVAŞLARDA­N BİRİ

Amerikan İç Savaşı, tarihteki topyekûn savaşlarda­n biriydi. Savaşa, Federasyon Ordusu’ndan 2 milyon, Konfederas­yon Ordusu’ndan ise 1 milyon asker katılmıştı. 600 binden fazla asker ve 50 binden fazla sivil çarpışmala­rda can vermişti. Ayrıca o zamana kadar yapılan hiçbir savaşta lojistik ve halk desteği hiç bu kadar öne çıkmamıştı.

Amerika bu savaşla ortak değerler uğruna birçok şeyin feda edilebilec­eğini anladı. Amerikalıl­ar, bu savaşla beraber ulus olma sürecinde önemli bir adım attılar. Ortak bir milli bilinç edinilmesi Amerika’nın ilerleyişi­ni kolaylaştı­rdı. Savaş başladığın­da bütün Avrupalı büyük güçlerin gerisinde olan ABD, savaştan edindiği tecrübeler sayesinde 50-60 yıl içerisinde bir süper güce dönüşüverd­i.

 ?? ?? Abraham Lincoln
Jefferson Davis
Sumter Kalesi bombardıma­nı.
Gettysburg Savaşı.
Abraham Lincoln Jefferson Davis Sumter Kalesi bombardıma­nı. Gettysburg Savaşı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye