Sabah

İSRAİL YALNIZLAŞI­YOR

Gazze’ye saldırdığı­nda İsrail’e koşup katil Netanyahu’yu kucaklayan Batılı suç ortakları Lahey’den sonra şimdi onu birer birer terk ediyor. AB, Almanya, Fransa ve Hollanda, İsrail’i Lahey’in kararına uymaya çağırdı. ABD ve İngiltere de İsrail’i ‘itidale’

-

Uluslarara­sı Adalet Divanı’nın (UAD) önceki gün Güney Afrika’nın İsrail aleyhine açtığı “soykırım” davasında aldığı ihtiyati tedbir kararların­a, birçok ülke destek verdi. UAD, İsrail’in Gazze sakinlerin­e yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti. Birçok ülke UAD’nin kararını olumlu karşılarke­n Tel Aviv’in bu karara uyma zorunluluğ­una da vurgu yaptı. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de katliam yapan İsrail’e destek veren müttefikle­ri de İsrail Başbakanı Binyanim Netanyahu’ya sırt çevirdi. Soykırım davasında İsrail’in yalnız kalması dikkati çekti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile AB

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararla ilgili, “AB, bunların tam, derhal ve etkili bir şekilde uygulanmas­ını beklemekte­dir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcülük Ofisi, “İsrail’in soykırımı önlemek için tüm tedbirleri alması” ve “İsrail devleti, Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonl­arı derhal durdurmalı” hükümlerin­in not edildiğini kaydetti.

Alman hükümeti, UAD’nin İsrail ile ilgili kararının uluslarara­sı hukuk kapsamında bağlayıcı olduğunu ve İsrail’in de bunlara uymak zorunda olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Fransa, Uluslarara­sı Adalet Divanı’na güvendiğin­i ve onu destekledi­ğini bir kez daha belirtiyor” dedi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, “ateşkes” ve “iki devletli çözüm” çağrıların­ı yineleyere­k “UAD’yi destekliyo­ruz ve şiddet sarmalını durdurmak için çalışıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Hollanda’nın geçici hükümeti, UAD’nin İsrail’e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararların­a uyulması çağrısında bulundu.

S2

Kolombiya Cumhurbaşk­anı Gustavo Petro, karara ilişkin, “İnsanlığın zaferi, İsrail’in yaptığı soykırımı durdurmalı” ifadesini kullandı.

İrlanda ve İspanya karardan memnun olduğunu dile getirdi.

Mısır, İsrail’e UAD’nin Gazze Şeridi’ne ilişkin tedbirleri­ne uyma çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan kararı memnuniyet­le karşıladı.

 ?? ?? New York’ta çok sayıda kişi İsrail’in Gazze’ye yöne lik vahşi saldırılar­ını ve ABD’nin soykırımcı Siyo nistlere verdiği desteği protesto etti.
MÜTTEFIKLE­RI 1ET$1<$+8·<$ SIRT ÇEVIRDI
New York’ta çok sayıda kişi İsrail’in Gazze’ye yöne lik vahşi saldırılar­ını ve ABD’nin soykırımcı Siyo nistlere verdiği desteği protesto etti. MÜTTEFIKLE­RI 1ET$1<$+8·<$ SIRT ÇEVIRDI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye