Sabah

TÜRKIYE’YE F-16 SATIŞI IÇIN JET ONAY

ABD Dışişleri, Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. Önce modernizas­yon kitleri verilecek. F-16’lar Türkiye’ye “uçarak” gelecek. Kongre’de 15 günlük yasal süre içinde itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşe­cek

-

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi. Başkan Tayyip Erdoğan’ın, uluslarara­sı anlaşmanın TBMM’ce kabulüne dair kanunu imzalaması­nın ardından Türkiye’ye F-16 satış süreci de hız kazandı. ABD

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 adet F-16 savaş uçağının satışı ve

79 adet F-16 modernizas­yon kitinin satılması konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. Kongre’de 15 günlük yasal süre içinde itiraz olmazsa (suskunluk süresi) satış resmen gerçekleşe­cek. Satış tebligatın­a ABD Kongresi’nden itiraz gelmesi beklenmiyo­r. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın da Türkiye’ye gelmesi planlanıyo­r.

UÇARAK GELECEKLER

■ F-16 tedarik sürecinin aşama aşama, 2028 yılına kadar tamamlanac­ağı belirtiliy­or. Türkiye’nin satın alacağı F-16’ların, ABD’den “uçarak” ve gereği halinde yakıt ikmali yapılarak gelmesi bekleniyor. Talep edilen sistemleri­n montajı ve alt sistemleri­n üretimi gibi hususların takvimi etkileyebi­leceği değerlendi­riliyor. Satın alınacak 79 F-16 modernizas­yon kitinin ise F-16’lardan önce Türkiye’ye gelmesi öngörülüyo­r. Türkiye’nin, İngiliz-Alman-İtalya-İspanya ortak yapımı olan Eurofighte­r savaş uçağı alım talebi de geçerliliğ­ini koruyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

■ ABD Kongresi’nin, F-16 satışını değerlendi­rmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen

gerçekleşm­iş oluyor. ABD yasalarına göre bu süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün.

■ Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilcile­r Meclisi Dış İlişkiler Komitesini­n değerlendi­rme ve itiraz hakkı bulunuyor.

■ Temsilcile­r Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul ve Senato Dış İlişkiler Komitesini­n Başkanı Ben Cardin’in satışa itiraz etmeyecekl­eri yönündeki açıklaması­ndan hareketle ABD’deki süreçte herhangi bir aksama beklenmiyo­r.

■ Satışın toplam bedeli ise 23 milyar dolar olarak hesaplanıy­or.

■ F-16’lara ilişkin Türkiye’nin onay evrakının Washington’a uçuş olmadığınd­an New York’a gönderildi­ği ve ABD dışişlerin­den bir yetkilinin evrakı New York’tan alarak elden Kongre’ye götürdüğü iddiaların­ın da gerçeği yansıtmadı­ğı ifade edildi.

■ Diplomatik kaynaklard­an alınan bilgiye göre İsveç’in NATO’ya katılım protokolün­ün Türkiye tarafından uygun bulunduğun­a ilişkin onay belgesi önceki gün Washington’da teslim edildi.

 ?? ??
 ?? ?? %HWO USTA
SA%A+
%HWO USTA SA%A+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye