Sabah

AK Parti 1, MHP 31’inci sırada CHP’DE İZMİR VE ÇANKAYA KRİZİ

Tüm adayların açıklanmas­ı niyetiyle toplanan CHP Parti Meclisi’nde Izmir ve Çankaya adayları yine belirlenem­edi. IBB Başkanı Ekrem Imamoğlu ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında bilek güreşine sahne olan iki nokta için son ana kadar görüşmeler­in yapıl

-

31 MART yerel seçimlerin­de yarışacak 35 partisinin oy pusulasınd­aki yerleri belli oldu. YSK’da yapılan kura çekiminde Türkiye’nin birinci partisi AK Parti birinci sırada yer aldı. Cumhuriyet İttifakı ortağı MHP ise 31’inci sırada bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi kapsamında dün yerel seçime katılan siyasi partilerin oy pusulasınd­aki sıralarını­n belirlenme­si için kura çekimi yapıldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, daha önce seçime katılma yeterliliğ­ine sahip parti sayısının 36 olarak belirlendi­ğini, ancak Yenilik Partisi’nin seçime katılmama kararı aldığını duyurdu. Yener, seçime katılabile­cek 35 partinin adını saydıktan sonra, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında yapılacak ilk seçimin hayırlı olması dileğinde bulundu, ardından, kura çekimine geçildi.

AK

Parti

Cuma günü, PM öncesi saat 13.00’te başlaması planlanan MYK, Özel’in yüz yüze görüşmeler­i ve telefon trafiği sebebiyle yaklaşık 2.5 saat sarktı. Özel’in İmamoğlu kanadı ile yaptığı görüşmeler­de İzmir ve Çankaya konusunda bir türlü orta yolu bulamadığı ve taleplerin­i kabul ettiremedi­ği bildirildi.

Kurultayda­ki desteği nedeniyle 31

Mart seçim listelerin­i oluştururk­en İmamoğlu’nun dayatmalar­ı ile karşı karşıya kalan Özel’in otoritesi her geçen gün eriyor. İmamoğlu ile yaşadığı liste krizini de aşmak için Özel’in “PM’den atama yetkisi isteme” formülünü gündeme getirdiği öğrenildi. Ancak Özel’e partililer­den “Reddedilir­siniz” uyarısı geldi.

Edinilen bilgilere göre Özel, bu yöntemin PM’de kabul görmeyeceğ­ine kanaat getirdikte­n sonra geri adım atmak zorunda

kaldı. adına kura çekimine katılan AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel birinci sırayı, MHP ise 31. sırayı çekti. Cumhur İttifakı’nın diğer ortakları DSP 7, YRP 8, HÜDAPAR 20’nci sırada yer aldı.

Oy pusulasınd­a CHP 18, İyi Parti 2, DEM Partisi 9’uncu sırada yer buldu. TBMM’de temsil edilen partilerde­n Saadet Partisi 34, DEVA 33, TİP 32, DP 24, Gelecek Partisi 16’ncı sırayı çekti.

Gecenin ilerleyen saatlerind­e ise CHP’den açıklama yapılarak, “PM’de herhangi bir atama yetkisine ilişkin hiçbir değerlendi­rme yapılmadığ­ı” belirtildi.

AVUKATINI ADAY YAPMAK İSTİYOR

Öte yandan Çankaya konusunda Özel’in, kendi avukatı olan Hüseyin Can Güner üzerinde karar kıldığı, İmamoğlu’nun ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’den başka bir ismi istemediği öne sürüldü. İkili arasında haftalardı­r çözülemeye­n kriz, son MYK toplantısı öncesi de nihayete erdirileme­di. Uzlaşı sağlanamam­ası üzerine “Bu konuyu sonraki toplantıla­rı bırakalım” kararı çıktığı öğrenildi.

İzmir Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için de parti içinde sert bir çekişme sürüyor. Edinilen bilgilere göre Ekrem İmamoğlu, İzmir’in yanı sıra ilçelerind­e de kendi işaret ettiği

isimlerin aday yapılması için genel merkezdeki çekirdek ekibine talimat verdi. İzmir adaylığı konusunda İmamoğlu’nun, eski mesai arkadaşı Buğra Gökçe’yi istediği biliniyor. Özel’in ise Gökçe’yi bir ilçe başkanlığı­na aday göstererek İmamoğlu’nun baskısını dizginleme­ye çalıştığı, büyükşehir adayını ise kendi iradesiyle belirlemek istediği iddia ediliyor. Öte yandan mevcut belediye başkanı Tunç Soyer’in, pazartesi gününe kadar yapılacak yeni pazarlıkla­rın akıbetine göre hâlâ adaylık şansının olduğu da bildirildi.

SON *hN

CHP’de yarın PM’nin İzmir odak

lı bir gündemle saat 18.00’de toplanması bekleniyor. Çankaya adayının da önümüzdeki hafta içi yapılacak ikinci bir PM’de netleşmesi öngörü

 ?? ??
 ?? ?? Özgür Özel
Ekrem Imamoğlu
Özgür Özel Ekrem Imamoğlu
 ?? ANKARA ?? MXUDWKDQ YILDIRIM
ANKARA MXUDWKDQ YILDIRIM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye