Sabah

CHP’de seçim mi kurultayın rövanşı mı?

-

CHP, dün de bugün de ağırlıkla ülkenin temel sorunların­dan çok ya Atatürk veya laiklik gibi ortak değerleri üzerinden bir tartışma yürütüyor ya da kendi içindeki iktidar savaşlarıy­la gündem oluyor.

Mayıs seçimlerin­den sonraki hâle bakın... Hâlâ bu iki eksende siyaset yapan bir CHP var. Kurultay geride kalmasına rağmen medya sabahtan akşama kadar CHP’deki iç kavgayı konuşuyor. “Hançer ve ihanet” iddialarıy­la başlayan bu süreç, doğal olarak tasfiyeler, ayak oyunları, “kuSon” belediyele­re kapak atma operasyonl­arı ve istifalarl­a devam ediyor. Dünün kahramanla­rı bugünün “düşmanı” pozisyonun­da. Tılsımlı “değişim” çağrısı bile işe yaramadı. O umutla gelen eşbaşkanla­r gzgür gzel ve Ekrem İmamoğlu ikilisi bırakın toplumun geneline umut vermeyi, CHP’lileri bile bir arada tutmakta zorlanıyor. Parti bütünlüğü riske girmiş durumda.

CHP tarihinde kavgalar, itirazlar, hatta kopuşlar oldu ama hiçbiri partinin geleceğiyl­e ilgili bugünkü kadar derin bir kaygıya yol açmadı. Çünkü bunun arka planında “kır gınlık” yaşayan ciddi bir sosyolojid­en de söz ediliyor. Son günlerde artan “$leviler rahatsız” ya da “Kılıçdaroğ­lu destek çileri tasfiye ediliyor” iddiaları bu kaygıyı doğruluyor.

En son CHP Genel Başkanı gzgür gzel’in Ankara Ahlatlıbel’de eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu ile görüşmesi de bu kaygıyla ilgili. Kulislerde Özel’in o görüşmede Kılıçdaroğ­lu’na, yapılan bir araştırmad­a “CHP’ye oy verenlerin yüzde 20’sinin önümüzdeki yerel seçimler de CHP’ye oy vermeyeceğ­ini”, bunun da partinin geleceği açısından “tehlikeli” olacağını söyleyerek yardım istediği konuşuluyo­r. Bu yüzden de sahaya inmesi istenmiş.

Ancak CHP içindeki “Kemalciler”e göre Kılıçdaroğ­lu bu öneriye İmamoğlu yüzünden sıcak bakmamış. Bu da CHP’yle ilgili tehlikenin geçmediği anlamına geliyor. Oylarda gerçekten düşüş var mı yok mu belli değil ama bu tablo kavganın devam edeceğini gösteriyor. Kavganın esas alanı da İstanbul... Herhalde bu yüzden Özel ve İmamoğlu’nun davetlerin­i reddeden Kılıçdaroğ­lu aynı zaman diliminde İstanbul’a geliyor ve herkesin görebilece­ği ünlü bir mekânda kendi döneminin etkili iki ismi, eski CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile buluşuyor. CHP’lilere göre, Kılıçdaroğ­lu’nun İmamoğlu’nun yemek davetini kabul etmeyip bu ikiliyle buluşması açık bir mesaj... Bu da sanki seçimde kurultayın rövanşı yaşanacak gibi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye