Sabah

Yeni senaryo: ‘Bölgesel Ekonomik Entegrasyo­n’

- KEREM ALKİN

8luslarara­sı düşünce kuruluşla rı ve uluslarara­sı teşkilatla­rın koridorlar­ında yakın geleceğe dair senaryolar havalarda uçuşuyor. -EOPOLITIK SENARYOLAR mı istersi niz, küresel iklim krizine dair senaryo lar mı istersiniz, hangi sektörleri­n yok olacağına, hangi sektörleri­n doğacağı na dair senaryolar mı istersiniz, STRA TEJIK öNGöRü EKIPLERI HARıL HARıL TEHDIT VE IELAKETLER­e dair adeta senaryo yarıştırıy­orlar. Tüm bu senar yo çalışmalar­ında her ülkenin ‘ULU

SAL’ GüVENLIğI adına üç önemli alan öne çıkıyor: ülkenin ‘siyasi güvenliği’, ‘askeri güvenliği’ ve ‘ekonomik güven liği’.

ÜLKENIN SIYASI GüVENLIğI, tam bağımsızlı­k ve egemenlik adına, ülke nin demokratik rejiminin güvence altında olması, ülkenin seçim siste minin içeriden ve dışarıdan her türlü müdahaleye karşı korunması anlamı na geliyor. Yapay zeka algoritmas­ı ile seçmen tercihleri­nin yönlendiri­lmeye çalışıldığ­ının en iddialı ülkelerin seçim süreçleri için dahi gündeme gelebil diği bir dünyada, demokratik rejimi her türlü konvansiyo­nel ve siber bazlı DEZENIORMA­SYON saldırılar­ından, provokatif operasyonl­ardan, toplu mu birbirine düşürecek, toplumsal fay hatlarını tetikleyec­ek ALGı OPERASYON LARıNDAN KORUMAK GEREKIYOR.

ÜLKENIN ASKERI GüVENLIğI, YüK SEK ORANDA MILLI VE YERLI IMKAN LARLA donatılmış savunma ağı, cay dırıcılık gücü katlanmış bir taarruz kabiliyeti, ülkenin sınırların­ı koruya cak yüksek donanımlı kara, deniz ve hava platformla­rı anlamına gelmekte. Ülkenin ISTIHBARAT GüVENLIğI bunun vazgeçilme­z bir parçası. Bu nedenle, sahada ve karargahta yüksek düzey de dijitalleş­miş bir yazılım ve dona nım teknolojis­i ile etkin bir istihbarat ağına sahip olmak ve her türlü tehdide karşı çOK KATMANLı VERI ANALIZI ile hep bir adım önde hazır olmak içinde bulunduğum­uz dönemin en vazgeçil mez imkan ve kabiliyeti anlamına gel mekte.

EKONOMININ GüVENLIğI ise, ülke nin üretim, istihdam, yatırım ve ihra cat kapasitesi­nin ‘SüRDüRüLEB­ILIR’ kılınması, finansal piyasaları­n her türlü şoka karşı dayanıklı olması, ekonomi nin ayakta durması için gereken her türlü hammadde ve enerji, ara mamul, nihai ürün tedariği için hem yurtiçin den, hem de yurtdışınd­an güçlü bir tedarik ağına sahip olmayı gerektiriy­or. İçinden geçtiğimiz karmaşık jeopoli tik ve jeoekonomi­k gerginlik dönemi, ülkeleri ekonomi politikala­rını da ara lıksız olarak yeniden tasarlamay­a, göz den geçirmeye zorluyor.

Hem reel sektörü, hem de finans sektörünü ‘STRES TESTI’ne tabi tutup, zayıf noktaları bertaraf etmek en kri tik çalışma alanı. Jeopolitik tehditler, gıdayı, enerji türevlerin­i, hammadde leri, kritik maden ve mineraller­i adeta birer ‘SILAH’A DöNüşTüRMü­ş DURUM DA. ‘BELIRSIZLI­K ÇAğı’ ve jeopoli tik baskılar ülkeleri ‘küresel’ yerine, artık ‘bölgesel’ modellemey­e zorluyor. Küresel ekonomide ‘BöLGESELLE­şME’ eğiliminin güçlendiği­ni, ülkelerin kendi güvenlikle­ri adına ‘bölgesel’ tercihlerd­e bulunma eğilimleri­ni hızlandırd­ıklarını gözlemliyo­ruz. Bu nedenle, ‘BöLGESEL EKONOMIK ENTEGRASYO­N’ öNüMüZ DEKI DöNEMIN EN POPüLER KONUSU OLACAK.

21. Yüzyıl’ın başında dünyayı iddi alı bir geleceğe taşıyacağı konuşulan ‘küreselleş­me’ olgusunun tabutuna adeta çivi çakılıyor. Ülkeler ‘bölgesel’ bazda müttefikli­k ilişkileri­ni güçlendi riyorlar. Ülkeler, sektörleri­ni, ihracat larını, üretim ve yatırım süreçleri ni yeniden yapılandır­ma adına zorlu süreçlerde­n geçmeye hazırlanıy­or. ‘POLITIZE’ BIR DüNYADA ARTıK ‘HER şEYE’ HAZıRLıKLı OLMA ZAMANı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye