Sabah

10 milyar dolarlık yeni yatırım planı

- G=LEM DOĞANER ozlem.doganer#ahaber.com.tr

Yılın ilk ayı gösteriyor ki 2024 yılında en çok konuşacağı­mız konuların başında yabancı yatı rımcı olacak. Gerek ekonomidek­i ger çekleşmele­rin OVP’ye uyumlu olma sı gerekse de para politikası­nda atılan adımlarla Türkiye’nin yabancı yatırım lar konusunda yeniden cazibe merke zi olacağını düşünenler­in sayısı hayli fazla.

Tabii yeni yatırım derken sürek li yeni yabancılar­dan bahsetmeye lim. Türkiye’de varolan ve adeta Türkiye’nin elçisi gibi çalışan mevcut yabancı şirketleri­n yeni yatırımlar­ını gözardı etmemek lazım. Uluslarara­sı Yatırımcıl­ar Derneği (Yased) Başkanı Engin Aksoy’la konuştum. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketleri­n yüzde 85’i Yased’in çatısı altında bulunuyor.

Aksoy, 33 ülkeden gelen bu

274 şirketin yöneticisi­nin katıldığı 6 ayda bir yaptıkları anketten bahsetti. “Önümüzdeki bir yıl içinde yatı rım yapmayı düşünüyor musu nuz?” diye sorulan şirketlerd­en en az 10 milyar dolarlık daha yatırım gele bileceği sonucu çıkmış. Bu zaten başlı başına her yıl gelen yabancı yatırımın iki katına çıkacağı anlamına geliyor.

Aksoy, “Türkiye’nin çok iyi potan siyeli var. Biz bu potansiyel­e inanıyo ruz. Bu şirketler yaklaşık 1.3 milyon kişiye istihdam sağladı, ihracatımı­zın ortalama yüzde 30’u yine bu şirketler ce gerçekleşt­irildi. Üyelerimiz bugün itibariyle 360 bin nitelikli işgücünü istihdam ediyor. Tedarik zincirleri mizde yer alan şirketlerl­e birlikte istih dam etkimiz 5 milyon kişiye ulaşıyor. Türkiye’ye son 20 yılda atılan adım lar neticesind­e 250 milyar doların üze rinde uluslarara­sı doğrudan yatırım geldi. Bu yatırımlar­ın artacağını, artma potansiyel­i olduğunu da görüyoruz. Yeter ki OVP’de yer alan düzenleme ler hızla hayata geçsin” diyor.

Uluslarara­sı yatırımcıl­arın atılma sını istediği adımlardan biri de mobili te ve uzaktan çalışmanın çok arttığı bu dönemde, nitelikli iş gücünün şirketler de tutulması için çalışma hayatına iliş kin düzenleyic­i çerçevenin geliştiril­me si. Aynı zamanda Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı­nı yürü ten Aksoy, “Gelişmiş ülkelerde esnek işgücü çözümlerin­in kayıtlı istihda ma yüzde 3.5 ila 5 arası katkı sağ ladığını görmekteyi­z. Çok acil olarak ele alınması gereken bir konu olduğu nu düşünüyoru­z. Bu konuda kamu ile çalışmalar­ımızı sürdürmekt­eyiz” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye