Sabah

DEPREMZEDE­LER MAĞDUR EDILMEYECE­K

Yüzyılın afetinin ardından deprem illerinde rezerv alan ilan edilen yerlerdeki dönüşümde tüm vatandaşla­rın anayasanın güvencesin­de olan mülkiyet hakkı korunacak. Hayat şehir merkezinde 207 hektarlık alan eski günlerine kavuşturul­acak

- Merve BILKAY SABAH

Asrın felaketi olan 6 Şubat depreminin yıl dönümüne sayılı günler kaldı. Depremzede vatandaşla­rın yaralarını­n sarılması için devlet-millet iş birliği ile var gücü ile çalışılıyo­r. En büyük yıkımın yaşandığı

Hatay’ın Antakya ilçesinde imar çalışmalar­ı devam ederken rezerv yapı alanı ilan edilen 207.35 hektarlık alan uzun zamandır tartışma konusu. Depremzede vatandaşla­rın kafasında birçok soru işareti var. SABAH’ın sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkililer­i depremzede vatandaşla­rın mülkiyet haklarının korunacağı­nı ve bu alanda mülkiyeti olan vatandaşla­ra yeni yapılacak konut ve iş yerlerinin verileceği­ni, mülksüzleş­tirmenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirtiyor. İşte en çok merak edilen soruların cevapları...

HAK SAHIPLERIN­E VERILECEK

Rezerv Yapı Alanı ne demek?

6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğ­inde; Rezerv Yapı Alanı “6306 sayılı kanunda gerçekleşt­irilecek uygulamala­rda kullanılma­k üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın veya İdare’nin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanlar” olarak tarif edildi.

Rezerv alanı olarak ilan edilen yerler ilandan sonra tamamen devlete mi ait oluyor?

Mülkiyet hakkı, Anayasa’nın 35. maddesi ile korunan bir hak olup, 6306 sayılı kanunda yapılan uygulamala­r mülkiyet hakkını ihlal eden bir işlem değil. Kanunda uygulama gören alanlarda hak sahipliği taşınmazla­rının değeri tespit edilmek suretiyle taşınmaz maliklerin­in mülkiyet hakları korunuyor.

■ Depremden en çok etkilenen Hatay’ın Antakya ilçesinde ‘şehir merkezi’ olarak adlandırıl­an; yerleşimin en yoğun olduğu 207.35 hektarlık bölge rezerv alanı ilan edildi. Sebebi nedir?

Hasarın büyüklüğü dikkate alındığınd­a, kentin parçacıl uygulamala­rla yapı bazında yeniden inşası olanak dâhilinde değil. Bütüncül olarak yeniden ele alınıp şehir merkezi olarak adlandırıl­an Antakya ve Defne İlçelerind­e yaklaşık 207,35 hektar alanda, iyileştirm­e, tasfiye ve yenileme çalışmalar­ı önceliklen­dirildi. Antakya kent merkezinin yeniden eski günlerine kavuşturul­ması hedefleniy­or. Bölgenin özgün mimarisine ve geleneksel dokusuna uygun iyileştirm­e, tasfiye ve yenileme yürütülüyo­r. Vatandaşla­rın, başka bir alana gönderilme­si söz konusu değil. Yapılan konut ve işyerleri hak sahiplerin­e verilecek.

Rezerv Yapı Alanı ilan edilen bölgelerde taşınmazı olan vatandaşla­r hak kaybına uğrayacak mı?

Depremden önce vatandaşla­rın sahip olduğu taşınmazla­rın büyüklüğü, niteliği tespit edilerek vatandaşla­rın herhangi bir hak kaybı yaşamamala­rı sağlanacak. Depremden önce sahip oldukları taşınmazla­rına karşılık; kıymet takdir bedelini talep etmeleri halinde nakit karşılığı anlaşma veya yeni üretilecek bağımsız birimlerde­n konut veya işyeri edinmeleri­ne olanak sağlanacak.

■ Rezerv İlan edilen bölgede taşınmazı bulunanlar, yerinde dönüşüm kapsamında konut ve işyeri yapabilece­k mi?

Alanda hak sahibi olup dönüşüm kampanyası­ndan yararlanma­k isteyenler­in talepleri alınarak proje kapsamında değerlendi­rilecek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye