Sabah

Başak Demirtaş, ‘kurtarıcı’ İmamoğlu’nu strese soktu

- Mahmut g9hR

Aslında yerel Ý seçimlerin “kritik” ya da “son seçim” olarak nitelendir­ilmesi için hiçbir sebep yok. Nihayetind­e bu yerel bir seçim ve genel seçimi kazanan AK Parti de önümüzdeki 4 yıl iktidarda. Bu durumda birilerini­n

“rejim değişiyor” iddiaları kirli bir operasyond­an başka bir şey değil.

İçinden geçtiğimiz günlerde bu kirli hikayeyi yeniden yazan ve piyasaya süren de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibi... İmamoğlu kendisini vazgeçilme­z kılmak için İstanbul seçimlerin­i ölüm kalım savaşına dönüştürme­k istiyor. Bu yüzden seçim gündemini genel siyasete dönüştürme­k, “Erdoğan düşmanlığı”nı körüklemek hatta eskimiş “Laik-anti laik” tartışması­nı yeniden alevlendir­mek istiyor.

“Tehlikenin farkında mısınız?” diyen Zülfü Livaneli ve Fikri Sağlar gibi körükçü başları da görevlerin­i ihmal etmiyor. Kuşkusuz yenileri de gelecek... Daha işin başındayız, seçim sathı mailine girildikçe trolleri, foncu medyası, ajansı da önlerine çıkan herkesi itibarsızl­aştırmak için her şeyi yapacak.

İstanbul’da İmamoğlu’na karşı kim aday çıkartırsa çıkartsın fark etmeyecek hepsi “düşman” ilan edilecek. Çünkü laik sosyoloji öyle bir noktaya getirildi ki denize düşen yılan misali karşısına çıkarılan “kurtarıcı”ya sarılması isteniyor. Hatta farklı partilerin de “mecburmuş” gibi aynı şeyi yapması isteniyor.

Ama şu sorunun cevabı yok: Peki İmamoğlu, toplumun önüne dünyayı ve bölgeyi analiz eden Türkiye’nin sorunların­a yeni bir perspektif sunan ve umut veren bir

siyaset mi koyuyor?

Daha önce Laik sosyolojiy­e hayal kırıklığı yaratanlar­dan farklı ne söylüyor?

Bu kısır döngüden çıkamadıkl­arı için de “ilerici-gerici” gerilimi üzerinden “kutuplaştı­rma” stratejisi izliyorlar.

Bu stratejini­n ilk kurbanı da İyi Parti oldu ve partiyi içeriden çökertmek için her şey yapıldı. İkinci sırada komplo ile seçimden çekilen Muharrem İnce vardı. İnce koşa koşa İmamoğlu’na gitti ama el boş döndü.

Şimdi sırada esas aktör DEM var. DEM-CHP işbirliği bitmiş gibiydi ama devreye Başak Demirtaş girince iki tarafın da ezberi bozuldu. Üç gündür DEM’in MYK’sı toplantı üzerine toplantı yapıyor. Bu durum doğal olarak İstanbul üzerinden “kurtarıcı” olmaya hazırlanan İmamoğlu’nun da asabını bozuyor. İki taraf da gerilim içinde. Ama esas gerilim DEM’in Başak Demirtaş’ı aday göstermesi­yle yaşanacak. Siz o zaman “şeytanlaşt­ırma” neymiş görürsünüz. DEM’in ne PKK’nın siyasi ayaklığı kalır ne de ABD emperyaliz­mine payandalığ­ı...

Bu hafta DEM yönetimini­n vereceği karar beklenecek. Kuşkusuz bu karar olumlu veya olumsuz İmamoğlu’nun siyasi geleceğini etkileyece­k. Ama ondan daha önemlisi, Kandil'in dediklerin­i mi yoksa oyunu aldığı halkın dediklerin­i mi?

 ?? ?? mahmut RYur#VaEah FRm tr
mahmut RYur#VaEah FRm tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye