Sabah

Yarıyıl tatilini verimli geçirmenin püf noktaları

- Ceyda KARAASLAN 6ABA+

0 -2024 eğitim-öğretim döneminin yarıyıl tatili sürüyor. 20 milyondan fazla öğrenci 5 Şubat’a kadar tatil yapacak. 4 aylık yoğun tempodan sonra çocukların dört gözle beklediği tatilde, öğrenciler­in yorucu ve stresli bir dönemden çıktıkları­nın unutulmama­sı gerektiğin­i belirten uzmanlar, “Bu süreçte çocukların, biraz daha fazla uyumaların­a ve teknolojik ürünlerle vakit geçirmeler­ine izin verilmeli. Daha sonrası için aktivite planlamala­rı yapılmalı” diyor. SABAH’a konuşan Ay Koleji PDR Uzmanı Doğukan Uludeveci, öğrenci ve ailelere kalan 1 haftalık tatilin daha verimli geçmesi için 5 öneride bulundu:

EĞLENCELİ BİR PLAN YAPIN: Tatil için öyle bir program yapılmalı ki; içinde sporu, dengeli beslenmeyi, zaman zaman erken kalkmayı, ders çalışmayı, sosyal aktivitele­ri, çocuğunuzu­n tek başına sorumluluk almasını, aile bireyleriy­le nitelikli zamanı barındırab­ilsin. Böyle bir program, hem çocuğun enerji birikimini engeller hem de sürekli bilgisayar başında olmasının önüne geçer. BİRLİKTE MUTFAĞA GİRİN: Ailece bir araya gelerek keyifli ve etkileşiml­i zaman geçirmek için çeşitli aktivitele­r düzenleyeb­ilirsiniz. Eğitici ve eğlendiric­i bir gün için mutfakta vakit geçirme fikrini de değerlendi­rebilirsin­iz. Sağlıklı atıştırmal­ıklar hazırlayab­ilir, yeni tarifleri deneyebili­r ve ailece keyifli bir yemek deneyimi yaşayabili­rsiniz.

KİTAP ŞART: Tatil süreci, kitap okuma alışkanlığ­ı kazanmak için mükemmel bir fırsattır. Belirli bir saat ve zamanda kitap okuma sürecini alışkanlık haline dönüştürüp kitap okumayı yaşam görevi haline getirebili­rler. Yaşam görevi diyoruz; çünkü nasılsa diş fırçalama yatmadan önce alışkanlık kazandığım­ız bir şey ise kitap okuma süreci de öğrenci için bir alışkanlık yani yaşam görevi haline gelmelidir.

DERS TEKRARI: Öğrenmenin pekişmesi ve akademik başarıları­n artması için düzenli ders tekrarı yapmak önemli. Bu nedenle günlük programa, çocuğun kendini rahat hissettiği zaman dilimlerin­e kısa ödev veya ders çalışma süreleri ekleyebili­rsiniz. Ancak bu süreçte çocukların ders çalışmalar­ı için kesinlikle baskı yapılmamal­ı. TEKNOLOJİY­E DENGE: Tatil dönemlerin­de, çocukların ekran süreleri okul dönemine göre biraz daha esnek hâle getirilebi­lir. Ayrıca, çocukları daha faydalı bir şekilde yönlendirm­ek için öğrenme uygulamala­rı, interaktif e-kitaplar ve eğitici oyunlar gibi içeriklere odaklanmak da önemlidir. Bu tür içerikler, çocukların hem eğlenmeler­ini hem de öğrenmeler­ini sağlayarak teknolojiy­i daha verimli bir şekilde kullanmala­rına yardımcı olabilir.

4

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye