Sabah

Artık harekete geçme zamanı

- SALİH salih.tuna@sabah.com.tr

İÝ srail’in *A]]e soykırımın­A “sınırsız bir empatiyle” destek olan ülkelerin /Ahey’deki kararın ardından mahcup olmalarını beklemek fazla iyimserlik olurdu.

Her şeyden evvel, tıynetleri mahcup olmaya elverişli değildi. Fakat... Zevahiri kurtarmak için de olsa pozisyonla­rını gözden geçirebili­rlerdi. En azından, İsrail’in katliamlar­ına karşı uluslarara­sı toplumda oluşan muazzam tepkiyi hesaba katmaları umulurdu.

Ki, mezkûr tepki boşuna değildi.

Gazze katliamını­n başlangıcı­ndan bu yana geçen 117 gün boyunca, 26 bin Filistinli katledildi. Bunların 10 binden fazlası çocuk, 8 bine yakını kadındı. İsrail’in yerle bir ettiği evlerin altında kalanların sayısı da belli değil.

Küresel Siyonizm’in kontrol ettiği medya olanca gayretine rağmen bu vahşeti karartamad­ı. Manipülasy­on derseniz, o da bir yere kadar. Zira her şey tüm dünyanın gözleri önünde oluyor.

Mazlum Gazze halkı İsrail bombalarıy­la paramparça ediliyor, saldırılar­dan kurtulanla­r da yağmur altında, çamurlarda barınmak zorunda bırakılıyo­r. Sığındıkla­rı iptidai çadırlar bile bombalanıy­or.

Gazze aç, Gazze susuz. Çocuklar, kadınlar feryat ediyor... İnsan olanın vicdanı dayanmaz!

★★★

İsrail Lahey’de “soykırım zanlısı” olarak sanık sandalyesi­ne oturtulunc­a, İsrail’i destekleye­n ülkelerin mahut destekten vazgeçeceğ­ini sananlar felaket yanıldı.

Tam aksine, uluslarara­sı hukuku

(Lahey’i) iplemeyen NetAnyAhu’dan farksız tavır ortaya koydular.

ABD, İngiltere, Almanya, İtalya,

Hollanda, Kanada, Avusturya, İsviçre, Finlandiya ve Avustralya, Birleşmiş

Milletler Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı’na (UNRWA) yardımı kesti.

Birleşmiş Milletler Filistin Raportörü

İsrail’i mahkûm eden Lahey’deki karardan bir gün sonra söz konusu yardımın kesilmesin­i manidar bulduğunu belirttiği açıklaması­nda, İsrail’in sistematik kışkırtmas­ı sonucunda “Filistinli­ler toplu olarak cezalandır­ılıyor...” dedi.

Aynen dediği gibi oldu, olmaya da devam ediyor!

ABD ve kuyruğunda­n ayrılmayan devletler yardımı kesince Netanyahu gereğini yaptı.

Geçen gün Gazze’de Er-Rimal Mahallesi’nde bulunan Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı’nı bombalayıp birçok Filistinli­yi katletti.

★★★

ABD’nin İletişim Koordinatö­rü

KirBy de Lahey’deki kararın hilafına, Gazze’de soykırıma dair hiçbir belirti görmedikle­rini, İsrail’i destekleme­ye devam edecekleri­ni söyledi.

RusyA-UkrAynA çatışması başlar başlamaz “Bu bir soykırımdı­r...” diyenler, Lahey’deki mahkeme kararına rağmen Gazze’de hiçbir şey görmüyorla­r.

“Gazze’yi yok eden bombalar ve askeri teçhizat ABD’de üretiliyor. Yaşananlar­ın suç ortağıyız...” diyen kendi ülkelerini­n senatörü Bernie Sanders gösteremed­i, biz nasıl gösterelim.

Zaten vicdanı körleşenle­re kimsecikle­r bir şey gösteremez.

Behemehal harekete geçmek zorundayız. Güney Afrika’nın hukuk planında yaptığını biz de yardım planında yapmalıyız.

Gazze’ye yardımla ilgili Lahey’deki mahkeme kararı dolayımınd­a dünyanın tüm vicdanlı kurum ve kuruluşlar­ını organize ederek harekete geçirmeliy­iz.

John

 ?? ?? FrAnCesCA P. AlBAnese,
FrAnCesCA P. AlBAnese,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye