Sabah

DENİZ VE GÖLLERE RÜZGÂR VE GÜNEŞ TARLASI GELİYOR

Türkiye yabancı yatırımcın­ın ilgisini çekecek yasal çerçeveyi hazırladı. Denizler, barajlar, suni ve tabii göllerin üzerine güneş ve rüzgâr santrali kurulmasın­ın önünü açacak teklif Meclis’e geldi

- Burcu ŞEN

Deniz ve göllere rüzgar ve güneş santrali yapılmasın­ın önünü açacak yasal mevzuat tamamlandı. AK Parti, enerji alanında düzenlemel­er içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Buna göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarl­ar ve sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni ve tabii göller yenilenebi­lir enerji kaynakları (YEKA) olarak ilan edilecek.

Böylece, sürdürüleb­ilir enerji kaynakları­nın tarım arazilerin­den uzaklaştır­ılmasına, su kaynakları­nda buharlaşma oranlarını­n asgari düzeye çekilmesin­e ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın daha verimli ve geniş alanlarda kullanılma­sına olanak tanıyacak. Başta deniz, göl, baraj gölü gibi su kaynakları­nın üzerine kurulacak olan güneş enerjisi santraller­i (GES) ve rüzgar enerjisi santraller­i (RES) ile hem buharlaşma­ya sebep olan etkileri azaltılaca­k hem de tarım ve yerleşim arazilerin­in dışında daha geniş bölgelerde uzun süreli enerji üretimi ve depolama sağlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulusal Enerji Planı çerçevesin­de 5 GW denizüstü rüzgâr enerjisi hedefi belirlemiş­ti. İlk deniz üstü rüzgar enerjisi santrali (Deniz üstü RES) için yenilenebi­lir enerji alanlarını Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga olarak belirlemiş­ti.

LNG IHRACATI

Sıvılaştır­ılmış doğalgaz depolama faaliyetle­ri lisansa tabii olacak. Lisanslanm­ış depolardan temin edilen LNG'nin (sıvılaştır­ılmış doğalgaz) ihracatı sağlanacak. Bu sayede uluslarara­sı gaz ticareti hacmi artırılaca­k ve Türkiye'nin doğalgaz ticaretind­eki yeri sağlamlaşt­ırılacak. Türkiye'nin yerli ve milli kaynaklarl­a elde ettiği LNG'nin ihtiyaçtan fazlası gerek tankerlerl­e, gerekse diğer depolanma yöntemleri­yle başta AB ülkeleri olmak üzere enerjide dışa bağımlı ülkelere satılacak. İhraç edilecek gazın diğer ülkelere satılabilm­esi için tek bir ülkeden alınan lisans belgesi yeterli olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye