Sabah

ÖNCE ARSAYI AL SONRA KONUTU

Vatandaşın ev sahibi olması yüksek fiyatlar ve kredi maliyetler­i nedeniyle zorlaşınca inşaat firmaları yeni sisteme geçiş yaptı. Aşamalı konut edinme sistemiyle, tüketici önce arsayı taksitle alacak, ardından inşaat maliyetini ödeyecek

-

Konut fiyatların­daki fahiş artışlar, yüksek faiz oranları ve krediye erişim sorunu vatandaşın ev sahibi olmasını imkânsız hale getirdi. Hal böyle olunca da inşaat sektörünün önde gelen firmaları yeni sistemler üzerinde çalışarak tüketicini­n ev alma hayalini gerçeğe döndürmeye çalışıyor. Vatandaşın artan fiyatlar karşısında ev borcuna giremediği­ni gören bazı firmalar aşamalı ev satışı modelini hayata geçirdi. Bu modelde önce arsa payı satılıyor, daha sonra tüketici eğer isterse inşaat maliyetini ödeyerek ev sahibi olabiliyor.

SISTEM NASIL IŞLIYOR?

Bu modeli hayata geçiren firmaların başında ise

Fuzul geliyor. Şirket, Fuzul Topraktan markasıyla aşamalı konut sahibi olma sistemini hayata geçirdi. Sistem şöyle işliyor: Vatandaş önce konutun arsa payını alıyor, sonra inşaat maliyetini de ödeyerek iki aşamada ev sahibi olabiliyor.

Arsa payı 36 aya kadar vadeli ödenebiliy­or. İnşaatlar sözleşme tarihinden itibaren 9 ila 18 ay arasındaki tarihte başlıyor. Arsasını alan vatandaş, inşaat başlangıcı­nda inşaat maliyetini peşin veya taksitler halinde ödeyebiliy­or.

Daireler, inşaat başladıkta­n sonra 36 ayda teslim ediliyor. Firma arsayı daha ucuza mal edip, vatandaşa en az yüzde 30 kazandırıy­or. İnşaat malzemeler­inin maliyetler­inde de yüzde 30’a yakın indirim hedefleniy­or.

Arsa payını alan vatandaş inşaat sürecinde isterse payını satabiliyo­r. İnşaat maliyetler­ini karşılayam­adığında devreye şirket giriyor. Vatandaşa garantörlü­k sunan şirket, inşaat maliyetler­ini tüketici adına ödüyor. Sonrasında şirket evi satışa çıkarıyor. Arsa payı oranınca geliri arsa payı sahibine ödüyor.

 ?? SABAH ?? Seda TABAK
SABAH Seda TABAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye