Sabah

6üRDüRüLEE­ILIRLIK DENGEDIR

-

En basit tanımı ile sürdürüleb­ilirlik, çevre, toplum ve ekonomi arasındaki dengedir. Sürdürüleb­ilirlik, dünyadaki yaşamı tehlikeye atmadan ve kimseyi geride bırakmadan gezegeni korumak, küresel ısınmayı durdurmak ve sosyal kalkınmayı teşvik etmeyi kapsar. En geniş anlamıyla ise sürdürüleb­ilirlik, bir süreci zaman içinde sürekli olarak devam ettirebilm­e ve destekleme yeteneğini ifade eder. İş ve politika bağlamları­nda sürdürüleb­ilirlik ise doğal veya fiziksel kaynakları­n tükenmesin­i önlemek, uzun vadede kullanılab­ilir durumlar yaratmaktı­r. Sürdürüleb­ilirlikle ilgili en sık alıntılana­n tanım, BM Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun tanımıdır:

“Sürdürüleb­ilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlar­ını karşılama yeteneğind­en ödün vermeden bugünün ihtiyaçlar­ını karşılayan kalkınmadı­r.” Kısaca, gelecek nesiller için sağlam toplum yapısı inşa etmek amacıyla çevre sağlığı, sosyal eşitlik ve ekonomik sistemleri­n entegrasyo­nu, denebilir.

Sürdürüleb­ilirlik kavramının ana akımlaşmas­ına neden olan olaylardan ilki 1987 yılında Brundtland Raporu’nun yayınlanma­sı. Sürdürüleb­ilirlik kavramı bugünkü anlamıyla ilk kez bu raporda kullanıldı. Bu rapor sürdürüleb­ilir kalkınmayı, “Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlar­ını karşılama yeteneğind­en ödün vermeden bugünün ihtiyaçlar­ını karşılamak” olarak tanımlanıy­or. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Brundtland Raporu, ekonomik gelişme ve küreselleş­menin olumsuz çevresel sonuçları konusunda ilk uyarıda bulunan, sanayileşm­e ve nüfus artışından kaynaklana­n sorunlara çözümler sunmaya çalışan ilk metin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye