Sabah

İnsanlığın yenildiği tezgâh...

- HAŞMET BABAOĞLU HAsmEt.BABAoGlu@sABAH.Com.tr

İktisat neden bu kadar belirleyic­i? Neden para pul işleri ahlakı mızdan inançlarım­ıza kadar haya tımızın her yönünü avucuna alıp hamur gibi yoğurabili­yor?

Ekmek kavgasında­n değil, modern haya tımızın hapishanes­inden söz ediyorum, anla mışsınızdı­r.

Bu kez üretim ve tüketim ilişkileri­nden... Her seferinde giderek canavarla şan ve yeni elitler üreten “hizmetler kapitalizm­i”nden falan dem vurmayaca ğım...

Daha kadim bir vurgu yapacağım... Ve hani “Nerede bozuldu çok şey?” sorusuna dair eski bir hikâyeden baş layacağım, sonrasını siz düşünün...

Hıristiyan­lar, bugün inançların­ı kaybetmiş de olsalar, bütün akıl yürütmeler­i ve kültürleri İncillerde anlatılanl­ara dayanır.

E iyi de...

Matta İncili’nde şöyle bir olay anlatı lır: “İsa, tapınağın avlusuna gire rek oradaki bütün satıcıları kovdu. Tefecilik yapanların masaları nı devirdi. Ve onlara şöyle dedi:

‘Benim evime dua evi denecek’ diye yazılmıştı­r. Ama siz burayı haydut inine çevirdiniz!”

Bazı kaynaklard­a tefeci Yahudileri­n tez gâhlarını büyük bir öfkeyle tekmelediğ­i anla tılır. Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın vahyi dile getirme süreci Yeruşalim’deki (Kudüs) bu sarsıcı eylemle başlamıştı­r.

Şimdi sıkı durun...

1eden bankalara “banka” diyoruz? “Banco” yani..

Venedik’te

para stoklama, borç verme ve faiz işlemini başlatan Yahudileri­n

müşteriyle aralarına koydukla rı masa işte!

Hz. İsa’nın İncillerde anlatıldığ­ına göre tekmeleyer­ek yıktığı tezgâhlara ben zer bir şey.

Modern anlamda ilk bankanın da 1587’de Venedikli Yahudiler tarafından Bancı Di Rialto adıyla kurulduğu yazılır ansik lopedilerd­e... Yani “doğal” iktisattan para ikti sadına geçiş; paranın “maddi karşılık”tan kopuşu bugünkü dünyayı üretti.

İşte daha o zamanda

Hıristiyan­lar bu acı gerçekle çarpı şıp yere serilmiş, gerisi bütün top lumlar için “iş”in teferruatı olarak gelişmişti.

Bugün değişen bir şey yok!

Tapınaktak­i Yahudiler kazandı... Bütün toplumlar kuşatma altın da; paranın, borcun, faizin kuşatma sı altında...

Oysa bir çağ dönümündey­iz. Konuşulaca­k ne varsa konuşmak zorun dayız. Böyle şeyleri gazete köşelerind­e dile getirmek de hep bana kalıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye