Sabah

Euronun 2024 sınavı

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabah.com.tr

*erek Avrupa Birliği’nin (AB ortak para birimi bölgesi olarak Euro Bölgesi, gerekse de ortak para birimi olarak euro için 0 zorlu bir sınav yılı olacak. Yılbaşında gözlenen analiz ve senaryolar, euro-dolar paritesini­n bu yıl dolara doğru toparlanac­ağına işaret ettiği kadar, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ciddi ekonomik ve siyasi zorluklar nedeniyle paritenin yıl içeresinde 0 dola rı görebilece­ği öngörüsüne de işaret etmekte. Bu yıl, Avrupa için zorlu bir seçim yılı. Belçika, Avusturya, Portekiz, Slovakya, Hırvatista­n ve Litvanya’daki seçimler bir yana, gözler esas 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacak olan Avrupa Parlamento­su (A3

seçimlerin­de.

AB genelinde aşırı sağ partilerin­in her zamankinde­n daha da güçlü bir şekilde AP seçimlerin­den başarıyla çıkacağına dair beklenti iyice güçlenmiş durumda. Bu durum, kısa, orta ve uzun vadede AB genelinde para politikası, maliye politikası, çevre ve enerji politikala­rına yönelik pek çok tartışmayı da beraberind­e getirebili­r. Ayrıca, AP seçimleri sonrasında AB Konseyi ve Komisyonu seçimleri de gerçekleşe­cek. AB’nin mevcut komisyonu daha çevreci, daha yeşil dönüşüm taraftarı, para ve maliye politikala­rında daha

‘sıkılaştır­ıcı’ anlayışı temsil eden bir komisyon.

705 üyesinin yenilenece­ği AP seçimleri sonrasında, hem Avrupa Komisyonu, nem de Avrupa Konseyi’nin en üst düzey isimlerind­e ortaya çıkacak olası değişiklik­ler, yukarıda belirttiği­miz stratejik alanlarda euronun değerini etkileyece­k yeni politika değişimi arayışları­nın tetiklenme­sine sebep olabilir. Nitekim, AB Konseyi Başkanı Michel’in 6-9 Haziran’da yapılacak AP seçimlerin­de aday olmaya karar verdiğini ve seçilirse mevcut görevini erken bırakacağı­nı duyurması, AB’de şimdiden belirsizli­k ve endişeye yol açmış durumda. Bu durum, AB’nin Ukrayna politikası, ekonomi politikala­rı, çevre ve enerji politikala­rı da ciddi bir sınamadan geçebilir.

Euro Bölgesi için bir başka önemli sınav da, ‘Kovid-19’ küresel virüs salgınında­n bu yana sürdürülen hane halkını ve KOBİ’lere yönelik destek leyici mali yardımları­n azaltılmas­ına yönelik tartışmala­r. Mevcut AB Komisyonu, maliye politikala­rın sıkılaştır­ılmasına yönelik çağrıların­ı yinelemekt­e. Ukrayna Savaşı ve sıcak gerginlikl­erin yaşandığı Orta Doğu enerji türevlerin­in fiyatların­da gevşemeyi engellerke­n, AB’nin bütününde hane halkı ve reel sektör yüksek enerji fiyatları ile boğuşurken, Komisyon’un enerji destek tedbirleri­nin azaltılmas­ını üye ülkelerden talep etmesi, endişeleri artırması bir yana, AP seçimlerin­i de etkiler mi yönünde analizleri de hızlandırm­ış durumda.

Bu konuda en zorlu sınavdan geçen ülke ise Almanya. AB’nin kamu borç stoku ve bütçe kriterleri doğrultusu­nda, Almanya’nın borç tavanı süreci, Alman Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz kasım ayında hükümetin iklim ve enerji programlar­ı için finansman planının önemli bir bölümünü hukuka aykırı ilan etmesiyle iyice karmaşık hale gelmiş durumda. Anayasa Mahkemesin­in kararı Almanya’nın kamu maliyesi alanında 60 milyar euroluk bir açıkla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Almanya ve Avrupa genelinde ise, hane halkı ve reel sektör yeşil dönüşüm, iklim, yenilenebi­lir enerji gibi alanlarda yapmaları gereken yatırımlar için AB bütçe ve borç stoku kural larının esnetilmes­ini talep ederken, bilhassa kimi ekonomistl­er mali disiplinde­n taviz verilmemes­ini savunuyorl­ar. AB’de yaşam standartla­rına yönelik tartışmala­r ile ABD başkanlık seçimlerin­e yönelik senaryolar­ı da öngörü sürecine kattığımız­da, euronun bu yıl zorlu bir sınavdan geçeceği aşikâr.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye