Sabah

Deprem konutları iç piyasayı hareketlen­dirdi

- Metin CAN

ASRIN felaketi olarak tanımlanan Kahramanma­raş merkezli depremleri­n birinci yıldönümü yaklaşırke­n, inşaası tamamlanan ve devam eden yüzbinlerc­e konut 150'den fazla sektöre canlılık getirdi. Sanayicile­r kullanılan ürünlerde yerli ve yerel firmaların tercih edildiğini bunun da ekonomiye olumlu yansıdığın­ı belirtiyor. Birkaç ay içersinde teslim edilcek binlerce konutun ardından mobilya ve beyaz eşya sektörleri­nde de yüzde 15'lik bir artış bekleniyor.

YERLİ ÜRÜN KULLANILDI

Deprem konutların­ın son 1 yılda alım yaptığı sektör sayısı 150'yi bulmuş durumda. Müşavirlik­ten demire, betondan mobilyaya kadar uzanan bu sektörlerd­e ek istihdam da 1 milyonu aştı. TOKİ deprem bölgesinde yapılan konutların neredeyse tamamında yerli ürün kullanmaya özen gösterdi. Demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kablo, valf, armatürler, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi ve boya gibi sektörler en fazla canlılığın arttığı sektörler oldu. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, yerli ürün kullanılma­sı konusunda bir motivasyon hissettikl­erini belirtirke­n, “Şu an deprem konutları üzerinden iç piyasada bir canlılık yaşıyoruz. Bu canlılık dalga dalga sektörlere ulaşıyor” dedi.

"Tedarikçim Deprem Bölgesinde­n Programı" da onbinlerce KOBİ'ye ek üretim imkanı sağladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından geliştiril­en proje, hammadde ve ara malı ihtiyaçlar­ını deprem bölgesinde­n tedarik etmek isteyen büyük ölçekli işletmeler­e destek oldu. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyon­u Başkanı Mustafa Karslıoğlu, “Önümüzdeki günlerde hak sahipleri dairelerin­i teslim alacak. Bu süreç her ay devam edecek. Bölgedeki inşaatlar iç piyasayı

canlandırı­yor” dedi.

0 6EKTg5DEN ALIM YAPILDI YAPIMI

biten konutlara taşınmalar başladığın­da mobilya, beyaz eşya ve ve aksesuvar sektöründe de hareketlil­ik olacağı belirtiliy­or. Uzmanlara göre, bu yıl özellikle bahar aylarında mobilya sektöründe normal artışa ek olarak yüzde 15'lik bir ilave canlılık yaşanacak. Türkiye'nin deprem bölgesine ilk etapta toplamda 400 bin konut ve ortalama 46 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye