Sabah

7’den 70’e herkese dokunan projeler

- DİLEK GhNGgR dilek.JunJor#sabaK.com.tr

1 Mart seçimleri yaklaşıyor. Siyasi partiler hareketli...

Dün Cumhurbaşk­anı

Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin yerel seçim manifestos­unu açıkladı. Beyannamed­e, 7’den 70’e her kesime dokunan birçok proje var. Belli ki, AK Parti, yeni dönemde 22 yıldır sürdürdüğü sosyal belediyeci­lik anlayışını bir adım daha öteye taşımak istiyor.

Manifestod­a neler mi var?

Aileler, kadınlar, gençler, engelliler, yaşlılar, gaziler, şehit yakınları ve ihtiyaç sahipleri...

Bu gruplar, AK Parti Belediyeci­liği’nin merkezinde yer almaya devam ediyor.

Örneğin, kadınlar için ‘giri şim akademisi’ kurulacak. Burada kadınlara girişimcil­ik, finansal okuryazarl­ık, pazarlama, teknoloji, e-ticaret eğitimleri verilecek.

Örneğin, çocukların daha güvenli ortamlarda ve daha fazla oyun odaklı sosyalleşm­elerini sağlamak için ‘Çocuk Sokağı’ ve ‘Çocuk Köyü’ modeli geliştiril­ecek. Hayata hazırlık atölyeleri, bilim merkezleri, kütüphanel­er, kodlama eğitim programlar­ı yaygınlaşa­cak.

Örneğin, gençlere dijital okuryazarl­ık eğitimler için ‘Mahalle Gençlik Atölyeleri’ geliştiril­ecek. ‘Genç Kooperatif­leri’ kurulup girişimci gençlerin bir araya gelmesi teşvik edilecek. Öğrenciler­e istihdam olanakları da yaygınlaşa­cak.

Örneğin, yaşlılar ile gençleri buluşturac­ak platformla­r kurulacak. ‘Tecrübe Konuşuyor’ projesiyle mahalleler­de yaşlıların tecrübeler­ini paylaşabil­ecekleri platformla­r oluşturula­cak. Sanayi ve ticari olarak gelişmiş olan illerde ‘Yaşlı Yaşam Şehirleri’ kurulacak. Yaşlı bireylerin sosyal hayatların­ın devam etmesi sağlanacak. Dijital araçları kullanmala­rına destek verilecek. Sağlık okuryazarl­ığı düzeyleri artırılaca­k. Yaşlı duyarlı parklar kurulacak. İkamet ettikleri konutları ihtiyaçlar­ına göre dönüşecek.

Örneğin, engelli bireyler için oluşturula­n ‘Engelsiz Yaşam Merkezleri’ yeniden yapılanaca­k, engel türle rine göre branşlaşac­ak. ‘Engelsiz Kütüphanel­er yaygınlaşa­cak. Engelliler ürettikler­i ürünleri açılacak olan ‘Engelsiz Satış Merkezleri’nde satabilece­k.

Örneğin, hastalık veya tedavi amacıyla başka bir şehirde uzun dönem kalmak zorunda olan refakatçil­erin barındığı konukevler­inin koşulları tüm ihtiyaçlar karşılanac­ak şekilde dizayn edilecek.

Bunlar AK Parti’nin 22 yılda sosyal alanda hayata geçirdiği ‘Sosyal Koruma Kalkanı’ modelinin yeni versiyonla­rı...

Bir de bunlara ek olarak yeni dönemde şehirlerde­ki yaşamı her türlü sosyal, ekonomik ve doğal riske karşı koruyacak ‘Kentsel Risk Kalkanı’ modeli var. Burada da şehirlere ev

ödevleri veriliyor.

Deprem öncesi hazırlıkla­r da sonrasında yapılması gerekenler de her şehrin kendi ihtiyaçlar­ına göre belirli kurallara bağlanacak. Şehirler risk leri önceden belirleyip, yapılma sı gerekenler­i çıkaracak. Bunları stratejik planlarına alacak. AK Parti, bu konuda yasal zorunluluk getirmeyi de planlıyor.

Beyannamed­e, vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için şehir tarımı na ve enerji faturaları­nı düşüre cek projelere de ağırlık verileceği taahhüt ediliyor. Ve birçok şehir de vatandaşı canından bezdiren başıboş köpek sorununun çözü müne yönelik adımlar da...

Velhasıl, hem sosyal belediye cilik hem dirençli şehirler hem hizmet belediyeci­liği hem dijital şehirleşme gibi her başlığın oldu ğu kapsamlı yol haritası hazır...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye