Sabah

Taylor Swift dua etsin ki Türk değil

-

ABD’de ve dünyada 7aylor SZiIt rüzgârı esiyor. 12 Grammy müzik ödülü var. 117 Guinness rekoru kırmış. Geçtiğimiz günlerde de 35 yaşındaki şarkıcının adına Harvard Üniversite­si’nde ders konuldu.

1 milyar doları aşkın serveti olan ve tanınırlık­ta Elvis Presley, Leonard Cohen, Beatles gibi efsanelerl­e adı anılan şarkıcının başı birkaç gündür

yapay zekkyla

belada.

Swift’in yapay zekâyla yapılan müstehcen görselleri, X (Twitter) platformun­da yayınlandı. 19 saat içinde 27 milyon kez görüntülen­di. X sonunda müstehcen karelere müdahale etti. Şarkıcının adını X’te aratan sosyal medya kullanıcıl­arı hata mesajıyla karşılaştı.

Ancak herkes Swift kadar ayrıcalıkl­ı değil. Binlerce insanın hayatı “deep Zeb”de yayılan yapay zekâ ürünü görüntüler yüzünden kayıyor.

Kaldı ki konu yalnızca mahremiyet­le ya da bireylerle ilgili değil. Gerçekliği artırılmış kurmacanın toplumsal ve politik alanda doğuracağı sonuçları düşünün...

Seçmenler, sosyal medyadan bilgi ve fikir sahibi olan hipnotize edilmiş agre siI kitleler, kevgire dönmüş algılarıyl­a gerçeği yanlıştan nasıl ayırt ede cekler?

Üstelik de yalan bilginin gerçeğe göre 6 kat daha hızlı yayıldığı sosyal medyada etkileşim almak için her tuşa basan yüz binlerce sanal ünlü işbaşınday­ken.

Elleriyle yarattığı Frankeştay­n’ın kendilerin­i de tanımadığı­nı fark eden ABD, gidişatın kaos olduğunun farkında. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, durumun endişe verici olduğunu ve ABD yönetimini­n yasal önlem yoluyla çözüm bulma çalışmalar­ı içerisinde olduğunu söylüyor.

Peki biz bu tehdidinin farkında mıyız?

Ne gezer? Sanal gerçeklik ve yapay zekâ çağında van dalizmi, ifade özgürlüğü kapsamında tartışıyor­uz.

Süreci yargıya taşımaya hazırlanan Taylor Swift, yatsın kalksın dua etsin ki Türkiye’de yaşamıyor.

Zira Türk vatandaşı olsa bırakın 20 saatte müstechen fotoğrafla­rını kaldırtmay­ı, X’te kendine muhatap bile bulamazdı. En Yüksek Yargımız’dan da romantik Voltaire nutukları dinler, kaderine razı olurdu.

Bu akşam Sebep Sonuç’ta adım adım yapay zekânın egemenliği­ne giren bir dünyada gözlerimiz­e nasıl inanacağım­ızı, sosyal medya bağımlılığ­ımızı ve Türkiye’nin atması gereken acil adımları konunun uzmanlarıy­la konuşacağı­z. Sebep Sonuç, saat 21.00’de A Haber’de.

 ?? ??
 ?? PHlLK alWLQoN#VaEaK coP Wr ??
PHlLK alWLQoN#VaEaK coP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye