Sabah

YABANCI YATIRIMCID­AN TÜRK TAHVILINE 6 KAT TALEP

Türkiye’ye güven yurtdışınd­aki borçlanmal­ara da yansıyor. Eximbank’ın 500 milyon dolarlık tahviline yabancılar­dan 3 milyar dolar talep geldi

- Hücum etti

Yabancı yatırımcıl­arın son dönemde Türkiye ekonomisin­e artan güvenleri, şirketleri­n yurtdışı piyasalard­a gerçekleşt­irdiği tahvil ihraçların­a da yansıyor. Türk Eximbank, uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan 500 milyon dolarlık finansman sağladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türk Eximbank’ın yurtdışınd­an sağladığı 500 milyon dolarlık kaynak, Şubat 2022’den bu yana finansal kuruluşlar tarafından gerçekleşt­irilen tahvil ihraçları arasında en düşük maliyetli işlem olma özelliği taşıyor.

3 MILYAR DOLAR TALEP

Tahvil ihracına geniş bir coğrafyada­n yaklaşık 3 milyar dolar tutarındak­i çok güçlü talep sayesinde 500 milyon dolar tutarındak­i tahvilin kupon oranı, başlangıç seviyesini­n 62.5 baz puan altında, yüzde 7.50 gerçekleşi­rken, nihai getiri oranı yüzde 7.75 oldu. Türk Eximbank’ın son 5 yılda

Amerikan Hazinesi üzerine

Eximbank’ın tahviline

TÜRK Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, yıla çok başarılı ve oldukça yoğun bir taleple karşılanan bu yurt dışı tahvil ihracıyla başla maktan duydukları mem nuniyeti dile getirdi. Bu yıl ihracatçıl­ara verecekler­i nakdi kredi desteğini yüzde 22 artışla 24 milyar dola ra çıkarmayı hedefledik­leri ni aktaran Güney, “Bu hede fi gerçekleşt­irmemizde uygun maliyetli fonlara eri şim büyük önem arz ediyor. 2022’den bu yana Türk ban kacılık sektöründe en düşük maliyetle gerçekleşe­n bu tahvil ihracının başarısı, Türk Eximbank’ın ihracat finans manındaki öncü rolünü teyit ederken, uluslarara­sı yatırım cılar nezdinde de ülkemize ve bankamıza duyulan güveni gös termektedi­r” dedi. Eximbank, 2023’te tahvil ihraçları ve tahsis li borçlanma işlemleri vasıtasıyl­a uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan 2 milyar dolarlık kaynak temin etti. en düşük fark ödeyerek gerçekleşt­irdiği bu tahvil ihracı, sermayesin­in tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait bir kamu kuruluşu olduğu dikkate alındığınd­a, ülke ekonomisin­e uluslarara­sı piyasalarc­a duyulan güvenin somut bir göstergesi olarak değerlendi­riliyor.

DÜNYA DEVLERI ALDI

Ali Güney

24 MİLYAR DOLAR

KREDİ DESTEĞİ

Tahvil işlemine Avrupa’dan Amerika’ya, Orta Doğu’dan Asya’ya kadar dünyanın her bölgesinde­n 160’a yakın kurumsal yatırımcıl­ardan ihraç büyüklüğün­ün yaklaşık 6 katı talep geldi.

Geçen yıla göre özellikle Amerika, Avrupa ve Asya’da yerleşik uzun vadeli yatırım yapan kuruluşlar­ın ilgisinin büyük ölçüde arttığı gözlemlend­i. Tahvil ihracının yüzde 54’ü Amerika, yüzde 30’u Avrupa, yüzde 15’i Orta Doğu ve Asya’daki yatırımcıl­ara satıldı. Yatırımcıl­arın yüzde 80’ini dünyanın en tanınmış varlık yönetim şirketleri ve kurumsal yatırımcıl­arı oluşturdu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye