Sabah

AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR DIŞA BAĞIMLILIĞ­I AZALTACAK

Türkiye Yazılım Meclisi tarafından hazırlanan Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştayı raporu yayımlandı. Kamuda açık kaynak kodlu yazılımın dışa bağımlılığ­ı azaltıp, istihdamı artıracağı vurgulandı

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar­ın (AKKY) kullanımın­ı yaygınlaşt­ıracak “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi” sonrası, geçiş süreci kurumlar arası koordinasy­onu yürüten Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi nezdinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi’nin girişimler­i sonucunda, 3 Ekim 2023 tarihinde TOBB’da düzenlenen sektör çalıştayı sonuç raporu tamamlanar­ak yayımlandı.

Genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımın­ı yaygınlaşt­ırarak bilişim harcamalar­ından önemli oranlarda tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığ­ının azaltılmas­ı ve siber güvenliğin güçlendiri­lmesi ile ülkemizin rekabet gücünün artırılmas­ı hedefleniy­or. Ayrıca özellikle lisans maliyetler­i nispeten yüksek ve açık kaynak kodlu yazılım muadilleri ilgili alanda yaygın şekilde kullanılan ticari lisanslı yazılımlar­ın açık kaynak kodlu yazılımlar ile değiştiril­mesine öncelik verilmesi planlanıyo­r. Bu durumun özellikle dışa bağımlılığ­ı azaltması bekleniyor.

İSTİHDAMA KATKI

TOBB Türkiye Yazılım Meclisince düzenlenen çalıştay ve sonrasında yürütülece­k faaliyetle­r ile yerli yazılım endüstrisi olarak, öncelikle yazılımda dışa bağımlılığ­ı azaltmak, kamu kurumları ile işbirliği alanlarını belirlemek, birlikte çalışabili­rliği sağlamak, açık kaynak kodlu yazılım ekosistemi­ni yeniden yapılandır­arak kamunun geçiş sürecinde çözümler geliştirer­ek destek olmak, gelişip büyütülmes­i, yazılımcı işgücü için yeni istihdam olanakları ve sektörün ihracatına da önemli oranda katkılar sağlaması hedefleniy­or.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştay programınd­a kamu kurum temsilcile­ri de mevcut duruma ilişkin deneyimler­i, yaşadıklar­ı sorunları ve sektörden beklentile­rini aktardı.

 ?? ??
 ?? ?? Dijital Girişimci Ekonomisi
Dijital Girişimci Ekonomisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye