Sabah

AVRUPA YANGIN YERI

-

FRANSA’DA çiftçileri­n tarım sektöründe daha iyi koşullar talebiyle başlattıkl­arı eylemler Belçika, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa’nın diğer ülkelerine de sıçrayarak yayılıyor. Fransa’da ülkenin dört bir yanından traktörler­le yola çıkan çiftçiler Paris’e ulaştı. Çiftçiler başkentte polis müdahalesi­yle karşılaşır­ken çıkan olaylarda 79 kişi gözaltına alındı. Birçoğunun traktörüne el konuldu. Fransa’da ilk ve ortaokul öğretmenle­ri de çalışma şartlarını­n iyileştiri­lmesi ve maaş artışı talebiyle dün greve gitti. Belçika’da ise çiftçileri­n Avrupa Patlamento­su (AP) binası önünde başlattıkl­arı eylemde Brüksel adeta yangın yerine döndü.

En büüyk gösteriler­e sahne olan Belçika’da hükümetin tarım politikala­rına tepki gösteren çiftçiler, bin 200 traktörle Brüksel’deki Avrupa Parlamento­su binasına gelerek yolları trafiğe kapattı. AP binası önünde ateş yaktı.

GAZLI MÜDAHALE

Polis, güvenlik bariyerler­ini yıkmaya çalışan kalabalığa tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. İspanya ve İtalya’da da çiftçiler benzer taleplerle gösteriler­e devam ediyor. İspanyol çiftçiler, 13 Şubat’ta Katalonya’da 21 Şubat’ta başkent Madrid’de traktörler­le yol kesme eylemleri yapacaklar­ını duyurdu. İspanyol çiftçiler, ürünlerini­n tarladan çıkıp raflara gitmesi sürecinde artan fiyatlara karşı önlem istiyor. Avrupalı çiftçiler, AB’nin Yeşil Anlaşması’nın içerdiği pestisit ve herbisit yasakların­a ve Brezilya ile Arjantin’den daha fazla sığır eti ithal edilmesini sağlayacak yeni bir anlaşmaya karşı çıkıyor. Çiftçiler, üretim maliyetler­indeki artış, çevre düzenlemel­eri ve haksız rekabet arasında ezildikler­ini belirtiyor.

 ?? ?? YUNANİSTAN
BELÇİKA
YUNANİSTAN BELÇİKA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye