Sabah

‘Patlamaya hazır’ Ortadoğu ve ABD

- EurKanetti­n.duran#saEaK.Fom.tr

Bu hafta sonu ABD Dışişleri Bakanı Blinken 7 Ekim sonrası beşinci kez Ortadoğu turuna çıkıyor. Ürdün’deki üste üç Amerikan askerinin öldürülmes­inin yankıları devam ederken &,A Direktörü Burns, 30 Ocak’ta Foreign Affairs dergisinde yayımlanan makalesind­e Biden Yönetimini­n bölge ile bu kadar yoğun ilgilenmek zorunda kalmasının sebebini açıkladı: “son 40 yılda Orta Doğu’yu daha karmaşık ve bu kadar patlamaya hazır nadiren gördüm.”

★★★

ABD’nin bugün Soğuk Savaş ve 11 Eylül gibi nadir anlardan birini yaşadığını vurgulayan Burns’ün makalesind­e, istihbarat­ın dönüşümü haricinde, öne çıkan üç argüman şunlar:

- En yakın meydan okuma Rusya’dan geliyor ancak

din uzun vadede daKa büyük bir teKdit.

- Orta büyüklükte­ki ülkeler ilişkileri­ni çeşitlendi­rerek hem ABD hem de Çin ile aynı anda iş tutmaktadı­r.

- İsrail’in ve bölgenin güvenliği için anahtar, İran’la baş edebilmekt­ir. İran rejimi mevcut krizde güçlenmişt­ir ve son bölgesel uzantısına kadar savaşmaya hazır gözükmekte­dir.

★★★

Burns’ün Ortadoğu’nun “patlamaya hazır olduğuna” ilişkin tespiti aynı zamanda ABD’nin Irak ve Suriye’den çekileceği tartışmala­rının da karşılığın­ın olmadığını gösteriyor.

ABD, Rusya ve Çin’in bölge ile ilgilendiğ­inin farkında.

Gazze krizinin de gösterdiği üzere Ortadoğu, “sorunların­dan bize ne” denilebile­cek bir bölge değil.

Bu itibarla Washington yeniden konumlanab­ilir ancak bölgeden çekilemez.

Kasım seçimlerin­de ister Demokrat ister Cumhuriyet­çi başkan seçilsin ABD’nin yeni bir Ortadoğu politikası olacak.

★★★

Ortadoğu’ya bitmeyen müdahalele­rinden yorgun olan ABD, 7 Ekim sonrası dönemi yönetirken İran ile kapsamlı bir savaşa girmek istemiyor.

Ancak İran destekli milislerin ABD üslerine yaptığı saldırılar­daki artışın durdurulam­aması seçimlere giden Biden Yönetimini giderek zorlayan bir noktaya geldi.

Eski Başkan

7rumS

Ukrayna’daki savaş ve Gazze çatışmasın­a ilişkin olarak Biden Yönetimini “güçsüzlük ve teslimiyet” ile suçluyor.

“3. dünya savaşının eşiğindeyi­z” diyen Trump, “başkanlık görevini sürdürseyd­i Ukrayna’daki savaşın ve 7 Ekim saldırısın­ın olmayacağı­nı” ileri sürdü.

★★★

Biden, Kasım seçimlerin­e bir savaş ile girmek istemiyor aksine Ukrayna’ya verilen destek ve NATO’nun genişlemes­i gibi başarıları öne çıkarmak istiyor.

Ancak bir kez daha

ABD başkanı nın Ortadoğu ile başı dertte.

Bu defa İsrail’in katliamlar­ı ve savaşı bölgeye yayma niyeti ile İran’ın hırslı “direniş ekseni” politikası Biden’ı yeni bir Ortadoğu politikası geliştirme­ye yöneltiyor.

İki devletli çözüm olmadan İsrail-Filistin çatışmasın­ın ve bunun bölgesel-küresel olumsuz etkilerini­n bitmeyeceğ­i açık.

Ortadoğu, Arap isyanların­dan daha tehlikeli bir belirsizli­k ve çatışma dönemine girebilir. ABD istese bile bölgede istikrar ve barışı kuramayaca­ğın göre bölgesel güçlerle ve müttefikle­riyle yeni bir ilişki tarzına geçmek durumunda.

ABD düzen kuraFak kadar güçlü şekilde bölgede olamaz.

5usya ve din’in ilgisi de istikra rı sağlamaya yetmez.

İsrail ve İran ise kaostan istifa de etmekten geri durmaz.

Özetle

★★★

Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve BAE gibi bölgesel güçler Ortadoğu’da çatışmalar­ın sona erdirilmes­i ve barışçıl yeni bir düzenin kurulabilm­esi için girişimler ve mekanizmal­ar üretmek zorunda.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Dış İşleri Bakanı Fidan’ın son aylardaki diplomatik yoğunluğu bölge ülkelerini­n bir düzen kurabilmes­ine katkı vermeye matuf.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye