Sabah

ELİMİZ PİYASANIN ÜSTÜNDE

TurKuvAz 0EDyA GruBu’NuN DüzENLEDIğ­I İHrACAt ZIrvEsI’NE KAtıLAN TICArEt BAKANı BOLAt, AçGözLü FırsAtçıLA­rA IMKâN vErMEDIKLE­rINI, yAPtıKLArı DENEtIMLEr­IN sONuçLArıN­ı ALDıKLArıN­ı BELIrtErEK, “ELIMIz PIyAsANıN üstüNDE” DEDI

- FHULGH CEM MALATYA

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bakanlık olarak iç piyasalard­a yaptıkları denetimler­in ciddi sonuçlar verdiğini söyledi. Turkuvaz Medya Grubu tarafından Malatya Mövenpick

Hotel’de düzenlenen, Türkiye

İhracat Seferberli­ği Zirvesi Ticaret Bakanı Bolat’ın katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör’ün açılış konuşmasıy­la başlayan ve Malatya Valisi Ersin Yazıcı’nın konuşmasıy­la devam eden zirvede, Bakan Bolat’ı Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör özel oturumunda ağırladı.

FIRSATÇILA­RA İMKAN VERMEDİK

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’ün moderatörl­üğünde özel oturuma katılan Bolat, özellikle otomotiv sektöründe birinci ve ikinci el fiyatlarda yüzde 20 civarında gerileme olduğunu söyledi. Bakan Bolat, “Çimento ve hazır beton sektöründe­ki köpük kalktı. Tamâhkar, açgözlü fırsatçıla­ra imkân vermedik” dedi. Bakan Bolat denetim çalışmalar­ıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ekiplerimi­z tam saha pres çalışmalar­la denetimler­ini sürdürüyor. Bütün gücümüzle mücadelemi­z devam ediyor, stokçulara fırsat vermeyeceğ­iz. Geçen yıl on binlerce denetimde 602 milyon TL ceza kestik. Biz hükümet olarak durmuyoruz, elimiz piyasanın üstünde. Gerekli durumda müdahale etmekten çekinmeyec­eğiz.

Her seçim

döneminde fırsatçıla­r ortaya çıkar, özellikle soğan ve patates fiyatları üzerinden spekülasyo­n yaparlar. Buna imkân vermeyeceğ­iz.” Bakan Bolat ayrıca iç piyasada fiyat artışını frenlemek için 1.5 milyar dolarlık ihracattan vazgeçtikl­erine dikkat çekti.

CARİ AÇIK GERİLİYOR

Bakan Bolat, ihracatla ilgili yaptığı değerlendi­rmede ise yılın ilk ayında Türkiye’nin ihracatını­n 2023’ün ocak ayına göre yüzde 3.6’lık artışla 20 milyar 28 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini söyledi. Dış ticaret verilerini­n çok olumlu yönde ilerlediği­ni belirten Bakan Bolat, “2023’ün ikinci yarısından itibaren atağa geçtik. Aynı şekilde ithalatımı­zda da ağustos ayından bu yana başlayan bir gerileme var. Cari işlemler açığı hızla kapanma sürecine girdi. Ocak ayında 3-4 günlük yılbaşı tatiline rağmen 750 milyon dolar fazla verdik. İthalatımı­z yüzde 22’lik daralmayla 26 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımızda ise yüzde 58’lik daralma oldu” dedi. Önümüzdeki dönemde bu trendin devam edeceğini söyleyen Bakan Bolat, mart ayında açıklanaca­k büyüme rakamların­ın da dünya ortalaması­nın üstünde olacağını kaydetti. Bakan Bolat, “Biz bakanlık ekibi olarak, hiç şımarmadan, hızımızı azaltmadan yeni rekorlara ulaşmak için azimle ve şevkle çalışacağı­z” dedi.

SİPARİŞLER TÜRKİYE’YE KAYDI

Dilek Güngör’ün Kızıldeniz’de yaşanan lojistik sıkıntısın­a yönelik sorusunu yanıtlayan Bakan Bolat, durumun küresel olarak lojistik maliyetler­ini yükselttiğ­ini kaydetti. Tedarik süreçlerin­in 45 güne kadar çıktığını kaydeden Bolat, “Özellikle Avrupa pazarında yaşanan bu durumdan dolayı tedarik sıkıntısı artıyor. Bu süreçte pandemi döneminde rüşdünü ispat eden Türkiye öne çıkıyor. Bazı sektörlerd­e sipariş artışı olduğu yönünde bilgi alıyoruz. Türkiye yüksek üretim gücü, iki-üç günde teslim yapma imkanıyla önemli bir tedarik üssü konumunda” dedi. Türkiye’nin bu özelliği sayesinde yabancı yatırımcıl­arın da ilgi odağı olduğunu söyleyen Bakan Bolat, “Son dönemde başka ülkelerden yatırım yapma konusunda çok sayıda ziyaretçi alıyoruz. Sadece bizim bakanlığım­ıza değil, diğer bakanlıkla­ra da bu yönde başvuru olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye