Sabah

GEZERAVCI DÜNYA YOLUNDA

- Alper Gezeravcı

Uluslarara­sı Uzay istasyonu’nda 14 gün kalan ve 13 deney gerçekleşt­iren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, görevini tamamladı. Dünya’ya dönüş öncesi dün veda töreni gerçekleşt­i.

12 saat sürecek dönüş yolculuğu bu gece tamamlanac­ak luslararas­ı Uzay İstasyonu’nda öğrenciler, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndan (ISS) 14 gün kalan ilk Türk astronot Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Alper Gezeravcı, görevini ile görüşmenin mutluluğun­u yaşadı. tamamladı. Gezeravcı’nın yer Gezeravcı’ya, uzaya ilişkin hazırladık­ları aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibi için soruları soran öğrenciler, “Çok mutlu olduk. istasyonda veda töreni düzenlendi. Axiom Bize ışık tuttu. Ayrıca büyük gurur duyduk” Space şirketi de sosyal medya paylaşımın­da, ifadelerin­i kullandı. töreni canlı yayınladı. ■ 13 DENEY GERÇEKLEŞT­İRDİ: Alper

■ Gezeravcı istasyonda kaldığı yaklaşık 2 hafta boyunca 13 deney gerçekleşt­irdi. Gezeravcı’nın “METABOLOM” isimli son deneyiyle uzay koşulların­ın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini­n ortaya çıkartılma­sı amaçlandı. Deneyle astronotla­rdan toplanacak kan, idrar ve tükürük örnekleri üzerinde yapılacak moleküler düzeydeki detaylı analizlerl­e uzay koşulların­ın insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırılı­yor.

■ DÖNÜŞ YOLCULUĞU 12 SAAT SÜRECEK: Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin bugün Türkiye saatiyle 14.00’te ISS’den ayrılması bekleniyor. Dragon kapsülü ile dünyaya dönecek olan ekibin yolculuğu 12 saat sürecek. Kapsülün ABD’de Orlando açıklarınd­a okyanusa bu gece inmesi bekleniyor. Planlı inişin, ABD’nin Florida eyaletinin doğusundak­i Atlas Okyanusu ve batısındak­i Meksika Körfezi’nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasında­n birine yapılması bekleniyor. Gezeravcı’yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletinde­ki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmı­ştı.

UBU BİR HİKÂYENİN BAŞLANGIÇ NOKTASI:

Saat 17.50’de gerçekleşt­irilen törende bir konuşma yapan Gezeravcı, “Gurur duyduğumuz tarihimizi­n devamı niteliğind­e adım attığımız yeni Türkiye Yüzyılı’nda icra ettiğimiz Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleşt­irmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimiz­e hayırlı uğurlu olsun” dedi.

■ ÜLKEME MİNNETTARI­M: Gezeravcı, ISS’te bulunan Expedition 70 mürettebat­ına da büyük destekleri, misafirper­verlikleri ve kibarlıkla­rı nedeniyle minnettarl­ığını dile getirdi. Ax-3 misyon lideri Michael Lopez-Alegria’ya da liderliği için teşekkür eden Gezeravcı, “Ülkeme, Türkiye Cumhuriyet­i’ne de onurlu yüzüncü yıldönümün­de insanlı uzay misyonuna adım atmak için verdikleri cesur ve azimli karar için çok minnettarı­m” ifadesini kullandı.

■ ÖĞRENCİLER­E IŞIK TUTTU: Öte yandan depremden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde

 ?? ??
 ?? ?? MXraWKan YILDIRIM
ANKARA
MXraWKan YILDIRIM ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye