Sabah

İyilik öldürülebi­lse bugüne kadar yaşar mıydı?

- MELİH PHOLK aOWLnoN#VaEaK FoP Wr

Kamuoyu iki gündür bir ergen zombi nin işlediği vahşi cinayetin etkisin de. Herkes “Nasıl olur?” diye birbiri ne soruyor.

Haklılar. Şahit olunan “insanlık manzarası” sindirilec­ek gibi değil.

Görüntüler­e denk gelmemiş şanslı okurlar için kısaca özetleyeyi­m:

İzmir’de bir taksici (44), kapüşonlu, yüzü maskeli ve hiç de tekin görünmeyen genci (19) hava soğuk diyerek yoldan alıyor. Bu durumu da sohbet esnasında müşterisin­e söylüyor. Gülüyorlar. Müşteri taksiden inerken parayı ödeyecekmi­ş gibi yapıp belinden tabancasın­ı çıkartıyor, arka koltuktan taksiciye sıkıyor. Ardından adamın yanına gelip ceplerini karıştırıy­or. Soğukkanlı bir şekilde acıyla kıvranan adamın suratına hafif bir tokat atıyor. Ve ağzından, toplumu infiale sürükleyen o kelimeler dökülüyor:

“Bazı insanlara güvenmeyec­eksin!” Herkes ayakta.

Sosyal medyada insanlar idam geri gelsin tartışması yapıyorlar.

“ABD’de idam var da ne işe yarı yor?” diye sormak lazım. Bu tarz vahşi hislerle işlenmiş cinayetler orada Türkiye’dekinden misliyle fazla.

Kimileri ise bireysel silahlanma geyiğinde...

Bu ruh hâlindeki zombilere bir insa na arkadan saldırıp öldürmek için bir çakı bıçağının hatta kale min de yeteceğini düşünemiyo­rlar mı?

Peki toplumu bir arada tutan, birbi rine güvenme hissine kasteden bu tehditle nasıl başa çıkacağız?

Klişe gibi gelebilir ama başka yolu yok; öncelikle birbirimiz­e güvenmeye devam edeceğiz. Bu gibi kısa devrelere uygun atmosfer yaratan yabancılaş­mış, bireyselle­şmiş toplumlara dönüşme mek için direneceği­z. Sokakta birbirimi ze daha çok sahip çıkıp sanal hayatların yaşandığı sosyal medyadaki zombi kültü rünün gerçek yaşamımızı marjinalle­ştir mesine izin vermeyeceğ­iz.

Elbette bu işin aile, eğitim, kent leşme gibi daha pek çok ayağı var. Ama önce bu; her şeyin temeli olan toplumsal sözleşmemi­ze sahip çıkacağız.

Bu arada gazeteler “O taksici de, iyilik de öldürüldü” diyorlar.

Ne münasebet. Bakın “Hepimiz taksiciyiz”, kimsede tereddüt dahi yok.

Kaldı ki, değil bir piç kurusunun, orduların bile gücü yetmez iyiliği öldürmeye.

Ne badireler atlattı, eğer bu mümkün olsaydı bugüne kadar yaşar mıydı?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye