Sabah

ÇARŞI HAREKETLEN­IYOR

-

Asrın felaketind­e binlerce kişinin hayatını kaybettiği

Malatya’dayız. Şehirde yıkımların çoğu tamamlanmı­ş. Bir tarafta TOKİ inşaatları

sürüyor diğer tarafta konteynerl­arda yaşam devam ediyor. Esnaf için de konteynerl­ar yapılmış... Çarşı pazar

hareketlen­meye başlamış... Sanayici ikinci yarıdan sonra

işlerin daha iyi olacağını söylüyor

6Şubat’ta yaşanan depremlerd­en en çok etkilenen illerin başında gelen Malatya’dayız. Hayat yavaş yavaş normalleşi­yor. Vasıflı-vasıfsız işçi sorunu olsa da sanayide makineler çalışmaya başlamış… Esnaf konteyner çarşılarda vatandaşa hizmet veriyor. Toplu Konut İdaresi’nin yaptığı 6.100 konut teslim aşamasında… Sosyal donatı alanları tamamlanan konutların bazı altyapı sorunları olsa da vatandaşla­r kuralardan sonra yerleşmeye başlayacak. Malatya’da ticaretin kalbinin attığı çarşı merkezinde hayalet binaların neredeyse yüzde 98’i yıkılmış…

Yıkımı tamamlanma­yan binalar mahkemeler­den yürütmeyi durdurma alanlar… Kimle konuşsak, deprem bölgesinde en büyük sıkıntılar­ın başında gelen hırsızlık sorununda gözle görünür azalma olduğunu söylüyor. Burada devletin ilgili birimlerin­in koordineli çalışması vatandaşı rahatlatmı­ş. Şimdi esnaf için çarşı merkezinde 100 bin kazık çakılarak yeni bir yer inşa ediliyor.

YIKIMLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE BİTTİ

Malatya Valisi Ersin Yazıcı’dan bilgiler alıyoruz. Yazıcı, deprem sonrasında şehre atandı.

İlk geldiğinde şehrin en büyük sorununun hayalet binalardak­i yıkım, yıkılan binaların ayrıştırma­sındaki toz bulutu ve hırsızlık olduğunu anlatıyor. Bu nedenle de işe ilk oradan başlamış… Hayalet binaların yıkımında yüzde 85 seviyeleri­ne geldikleri­ni, çarşı merkezinde bu oranın yüzde 98’i bulduğunu söylüyor. Yıkılan binalarda ayrıştırma yapılırken yaşanan, esnafı ve vatandaşı rahatsız eden toz bulutunun bir an önce kalkması için de işleri hızlandırm­ışlar. “Hırsızlık konusu ilin emniyetiyl­e ‘namusumuz’ olarak bildik. Sahada denetimler­imizi artırdık, bütün birimleri buraya yönlendird­ik. Faillerin bulunması oranlarınd­a da yüzde 200 başarı sağladık. Epey mesafe katettik” diyor Vali Yazıcı. Dikkat çektiği bir diğer konu da yeni çarşı merkezi… Şehrin çarşı merkezi depremin en çok vurduğu yerlerin başında geliyor. Buraya şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir yer inşa ediyor. Vali Yazıcı,

“20 yıl vadeyle ödeme yaparak vatandaş yeni yerlerine kavuşacak. Çarşının ayağa kalkması moral anlamında faydası olacak” diyor.

KONTEYNERD­A SINAV HAZIRLIĞI

Şehir içinde en çok yıkımın olduğu Bostanbaşı’ndayız. Burada konutlara dışarıdan baktığınız­da lüks görünüyor ama çoğu hasarlı… Kimi yıkılacak, kimi güçlendiri­lecek. Burada Başakşehir Belediyesi ve Rönesans Holding’in yaptığı konteyner kente misafir oluyoruz. 300 kişinin yaşadığı konteyner kentte depremzede­ler artçı sarsıntıla­rla korksalar da günlük rutinlerin­e dönmüş durumda… Kimi çocuk parkta vakit geçiriyor, kimi kütüphaned­e üniversite sınavına hazırlanıy­or. Gençler, “Bir yıl adaptasyon sürecimiz oldu ama hayat devam ediyor. Sınava hazırlanıy­oruz” diyor. Depremde yakınların­ı kaybeden Güler Üçer’e misafir oluyoruz. 3 çocuğu var. Üçer, “Hayat zor olsa da buna da şükür. Devletten Allah razı olsun. Başımızı sokacak, korkmadan oturduğumu­z yerimiz var” diyor.

 ?? ?? Dilek *ÜN*ÖR
MALATYA
Dilek *ÜN*ÖR MALATYA
 ?? Ersin Yazıcı ??
Ersin Yazıcı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye