Sabah

İMALAT SANAYİNDEN 2024’E İYİMSER BAŞLANGIÇ

PMI endeksi yıla artışla başladı. İçeride sıkı para politikası, en az altı ay daha reel sektörü zorlayabil­ir. İç piyasada ise rahatlama üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla belirginle­şebilir

-

İmalat sanayi PMI rakamları yeni yıla yükselişle başladı. Aralık 2023’te 47.4 olan endeks değeri, Ocak 2024’te 49.2’ye yükseldi. Endeksteki bu artışı olumlu yönde bir sürpriz olarak değerlendi­rebiliriz. Son dört ayın en yüksek değeri görülmüş olsa da imalat PMI, son 7 aydır iktisadi canlılık için eşik değer kabul edilen 50’nin altında seyrediyor.

PMI rakamındak­i sürpriz yükseliş esas itibarıyla kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe­ki durumun iyileşmesi­nden kaynaklanı­yor. Bu sektör haricindek­i diğer dokuz sektörde yeni siparişler­in yavaşladığ­ı görülüyor. Gıda ürünleri sektörü ihracat siparişler­i ve istihdamda artış kaydettiği­nden genel toplamda pozitif bölgede kalmayı sürdürdü. Kimyasal, plastik ve kauçuk ve gıda ürünleri haricindek­i sekiz sektör, manşet endeks rakamında eşik değerin altında kaldı.

Tekstil ürünleri, giyim ve deri ürünleri, ağaç ve kağıt ürünleri ve ana metal sanayi 2023’ün ikinci yarısından bu yana sürekli kırmızı bölgede. Sıkı para politikası ve daralan dış pazarların etkilerini imalat sanayinde en çok bu sektörleri­n hissettiği anlaşılıyo­r.

İçeride sıkı para politikası, en az altı ay daha reel sektörü zorlayabil­ir. Küresel tarafta ise iktisadi koşulların yaza doğru rahatlamay­a başlayacağ­ı öngörülüyo­r. Küresel ekonomiye dair beklentile­rin hafif iyileştiği­ni söyleyebil­iriz. IMF, 2024 için küresel ekonomik büyümeye dair tahminini 0.2 puan artırarak yüzde 3.1’e güncelledi.

Mevcut görünüm, Türkiye’de reel sektör için yılın ilk yarısında zorlukları­n devam edeceğine işaret ediyor. Rahatlama önce yılın ikinci çeyreğinin sonlarına doğru ihracat pazarları üzerinden hissedileb­ilir. İç piyasada ise rahatlama üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla belirginle­şebilir.

 ?? ?? Sektörel PMI rakamları
Ekonomik perspektif
Sektörel PMI rakamları Ekonomik perspektif

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye