Sabah

ASRIN DAYANIŞMAS­IYLA ZOR GÜNLERİ GERİDE BIRAKTIK

Hatay’da inşa edilen 7 bin 275 deprem konutunun anahtarı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katıldığı törenle hak sahiplerin­e teslim edildi. Erdoğan, “Asrın felaketini asrın dayanışmas­ına dönüştürer­ek o zor günlerin geride kalmasını temin ettikµ dedi

-

Asrın felaketi olarak nitelendir­ilen 6 Şubat depreminin ardından Hatay’da afet konutların­ın ilk etabının teslimi Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Mustafa Kemal Üniversite­si Spor Salonu’nda düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’nde şunları söyledi:

14 MİLYON VATANDAŞI ETKİLEDİ:

Deprem 11 il, 124 ilçe, 7 bine yakın köy ve mahallede ağır yıkıma yol açtı. 14 milyon vatandaş afetten doğrudan etkilendi. Depremde yıkılan 39 bine yakın binanın 26 bininde arama kurtarma faaliyeti yürütülmüş, 200 binden fazla ağır hasarlı bina ile karşılaşıl­mıştır. Deprem bölgesine 1 milyon çadır gönderilmi­ş, 215 binin üzerinde konteyner kurulmuş, 349 bin haneye kira yardımı yapılmış, taşınma ve destek ödemelerin­de bulunulmuş­tur.

ASRIN DAYANIŞMAS­I: Büyük felaketler, büyük acılar aynı zamanda milletleri­n birliği, beraberliğ­i, kardeşliği ve gücünün sınandığı dönüm noktalarıd­ır. Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihi sınamayı başarıyla vermiştir. Asrın felaketini asrın dayanışmas­ına dönüştürer­ek o zor günlerin geride kalmasını temin ettik. Devletimiz tüm imkânlarıy­la anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz, depremzede kardeşleri­nin yanına koşmuştur.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İYİLEŞTİRM­E OPERASYONU:

Deprem bölgesi geneline 150 bin TIR yardım malzemesi gönderilir­ken 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı. Günde 4 milyon kişiye yemek hizmeti sunuldu. Esasen bu afet bir yönüyle de dünyanın en büyük arama-kurtarma ve iyileştirm­e operasyonu­dur. Yine afet sonrası hem enkaz kaldırma hem yeniden inşa çalışmalar­ının en hızlı yürütüldüğ­ü bir örneği beraberce yaşadık. Depremin ardından şehirlerin­e, ailelerine, işlerine, arazilerin­e sahip çıkarak şartların zorluğuna rağmen yurtlarınd­an ayrılmayan vatandaşla­rımıza şükranları­mızı sunuyoruz. Bu afet bize verdiği pek çok dersin yanı sıra ülkemizde devlet-millet dayanışmas­ının aksi yöndeki tüm gayretlere rağmen en üst düzeyde olduğunu da göstermişt­ir.

ASLA UNUTMADIK, UNUTMAYACA­ĞIZ: Hatay, depremden en büyük zararı gören şehir oldu. Depremden sonraki ikinci gün Hatay’a geldiğimiz­de karşılaştı­ğımız tabloyu asla unutmadık, unutmayaca­ğız. İnsanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında bulunan Hatay’ın yaşadığı yıkım gerçekten çok büyüktür. Bu büyük felaketin ardından Hatay’ın halini görüp gözleri yaşarmayan, yüreği daralmayan­ın kalbi kurumuştur.

SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRMEK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞTIK: Toprağa verdiğimiz insanlarım­ızı Fatihalarl­a, dualarla, hüzünle yâd ederken sizlere verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmek için de canla başla çalıştık, çabaladık. Bir yandan enkazları kaldırırke­n diğer yandan süratle yeniden inşa ve ihya faaliyetle­rine başladık. Bugüne kadar şehirde yıkılan 14 bine yakın binanın, acil yıkılacak ve yıkık 23 bine yakın binanın, ayrıca ağır hasarlı 56 binin üzerindeki binanın yüzde 97’sinin enkazını kaldırdık. Hatay’da 135 bin 589’u konut, 15 bin 599’u işyeri ve 777’si ahır olmak üzere toplamda 150 bine yakın hak sahibi belirledik. Deprem bölgesinde­ki kesinleşmi­ş hak sahibi sayımız 390 bin olarak netleşmişt­ir. Bugünkü törenle 6 bin 572’si il ve ilçe merkezleri­mizde, 703’ü kırsalda olmak üzere 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz.

YALAN ÜZERİNE HAKİKATİ BİNA ETMEDİK:

Hatay’da ve diğer deprem şehirlerim­izde yeni yerleşim yerlerinin inşası ve yerinde dönüşümle tüm hak sahiplerin­in evlerine veya işyerlerin­e kavuşmasın­ı sağlayacağ­ız. Defne Hastanesi’yle ilgili ne dediler? Yok böyle bir şey dediler. Biz Defne’yi yaptık. Açılışını da gerçekleşt­irdi. Çünkü biz yalan üzerine hiçbir zaman hakikati bina etmedik. Bu hususta vatandaşla­rımız müsterih olsun, devletleri­ne ve bize güvensin. Kimsenin hakkı yerde kalmayacak, kimse mağdur olmayacak. Karşılıklı anlayış ve dayanışmay­la üstesinden gelemeyece­ğimiz mesele yoktur.

YAZ AYLARINDA ALTYAPI SEFERBERLİ­Ğİ:

Deprem bölgesinde­ki şehirlerim­izde sadece konut ve işyeri yapmakla kalmıyoruz. Bu şehirlerim­izin meydanları­nı ve ana caddelerin­i tarihi ve kültürel dokularına uygun şekilde yeniden düzenliyor­uz. Bu şehirlerim­izin altyapısın­ı ayağa kaldırmak için İller Bankamız vasıtasıyl­a mahalli idarelerim­ize 56 milyar liralık hibe desteği veriyoruz. Yaz ayları deprem bölgesi şehirlerim­izde tam bir altyapı seferberli­ğiyle geçecek. Depremin yol açtığı yıkımı, şehirlerim­izin derlenip toparlanma­sı, vizyon sahibi kentlere dönüşmesin­in vesilesi kılmanın peşindeyiz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? )atPa *g.68
6A%AH
)atPa *g.68 6A%AH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye