Sabah

KANSER TEŞHISINDE YAPAY ZEKÂ DÖNEMI

<apay zekâ destekli J|rntlemenin meme kanseri tespitinde yzde 20’lik artış sağladığı Eildirildi 0amoJraIi raporlamad­a yapay zekâ kullanımın­ın, tespit oranını artırdığı kaydedildi

-

Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günü. Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği yaptığı toplantıda kişiselleş­tirilmiş tedavilere yönelik yaklaşımla­rı ele aldı. Derneğin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “Her yıl 10 milyon insan kanserden ölüyor. Farkındalı­ğı artıramazs­ak 2030 yılına kadar kanser ölümlerini­n 13 milyona çıkacağı tahmin ediliyor” uyarısını dile getirdi. Altuntaş, lösemi, lenfoma, myeloma olarak bilinen hematoloji­k kanserleri­n artık kronik hastalık gibi tedavi edilebildi­ğini belirterek, “Hematoloji­k onkolojide tedaviler bireyselle­ştiriliyor. Aynı tip hastalığa sahip kişiler arasında bile klinik seyir, tedaviye yanıt ve yanıtın kalitesi bakımından belirgin farklılıkl­ar görülüyor. ‘Bireyselle­ştirilmiş tedavinin’ daha güvenli, etkin ilaç ve tedavileri­n hastanın genetik özellikler­i ve bireysel gereksinim­ine göre verilmesi amaç olmalı” şeklinde konuştu.

Kongre sekreterle­rinden Doç. Dr. Cengiz Karaçin ise yapay zekâ destekli görüntülem­enin meme kanseri tespitinde yüzde 20’lik artış sağladığın­ı bildirdi. Karaçin, “Mamografi raporlamad­a yapay zekâ kullanımın­ın, radyoloji hekimine önemli yardımcı olarak işlev gördüğünü ve hem kanser tespit oranını artırdığın­ı hem de iş yükünü yarı yarıya azalttığın­ı gösterdi. Ülkemizde birçok görüntülem­e merkezinde yapay zekâ ile ilgili pilot çalışmalar yapılıyor. Birkaç yıl içinde, görüntülem­e merkezleri­nin tamamen bu teknolojiy­e adapte olabileceğ­i öngörülüyo­r” dedi.

KANSERDE PARMAK İZİ DÖNEMİ

Kongre Sekreteri Doç. Dr. Bahar Uncu Ulu, onkoloji pratiğinde kişiye özgün tedavileri­n uygulanabi­lmesi, olası tedavi alternatif­lerinin gözden geçirilmes­i açısından “parmak izi” diye adlandırıl­an “Genomik Profilleme”nin klinik faydasının tartışılma­z hâle geldiğini söyledi. Ulu, “Moleküler olarak yönlendiri­lmiş tıbbın, geleneksel standart tedaviye kıyasla daha etkili ve iyi tolere edilen tedaviler sunma olasılığı oluşturara­k uzun yaşam sağlaması olası” ifadesini kullandı.

 ?? BXUFX ŞEN ??
BXUFX ŞEN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye