Sabah

MILYON DOLARLIK MAKINELERL­E ÇADIR ALTINDA ÜRETIM

Hatay, Malatya ve Adıyaman gibi en ağır hasarı alan iller, ekonomide deprem öncesine döndü. Gençler umutlu, kadınlar OSB’de eşlerinin yerini dolduruyor. Deprem sonrası çadırlarda süren üretimde tam kapasiteye ulaşılıyor

-

Antakya’dan karayolu ile Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’ın ilçelerine doğru yola çıkıyoruz. İlk durağımız Gaziantep Nurdağı oluyor. Burası ilin en ağır hasar alan yerlerinde­n biriydi.

Enkaz kaldırma çalışmalar­ının büyük oranda tamamlandı­ğı ilçede yol boyunca dizili binlerce ikinci el araç göze çarpıyor. Kamyondan minibüse, otomobilde­n otobüse yol boyunca dizili araçlar bölgeyi açık bir oto alım-satım merkezine çevirmiş. Bölge ekonomisin­in yüzde 30’a yakın geliri de buradan geliyor. Deprem öncesi de bu alanda güçlü olan ilçenin deprem sonrası bu namı daha da artmış. Tarihi İpekyolu üzerinde, Adana- Hatay ve Gaziantep otoban kavşağında yer alması ilçeye böyle bir lojistik potansiyel katmış. Depremden sonra galerileri­n hasar alması ve insanların araçlarını kapalı alanlarda tutmamaya başlaması buraya yönelimi artırmış. Binlerce minibüs kamyon ve otomobil şehrin tüm sokakların­ı kaplamış.

HAZIRLIĞI OLAN KAZANMIŞ

Bulunduğum­uz gün Nurdağı ve Islahiye’de TOKİ konutların­ın teslim töreni vardı.

Deprem bölgelerin­de biten konutların çoğunun Gaziantep’te olmasının nedenini de bu seyahatte öğreniyoru­z. Zira çoğu il ve ilçede konut teslimleri­nin yazı bulması bekleniyor. Gaziantep’te 6 Şubat öncesi gerçekleşe­n teslimlerd­e Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin deprem öncesi hazırladığ­ı fizibilite­ler etkili olmuş. Büyükşehir bundan 3 yıl önce olası bir deprem ve sonrasına yönelik ciddi bir çalışma yapmış. Bu da konutların tesliminde 3 ile 6 ay arasında avantaj sağlamış. Şehir genelindek­i konut teslim oranı yüzde 90’larda…

Bazıları ise bundan 6 ay önce teslim edilmiş. Bu bilgileri Nurdağı’nda “Ye iç Şükret” restoranın­da dışarıda yakılmış bir sobanın önünde öğreniyoru­z. Burada da gündem ciddi şekilde ekonomiye kaymış. Konutların teslimi o kadar farklı bir psikoloji yaratıyor ki. Hele de zamanından önce teslim alan yerlerde olmak farklı bir özgüven katıyor o bölgeye.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye