Sabah

CHP’de ‘ganimet’ savaşı

- MDKPuW PDKPuW RYur#VDEDK cRP Wr

Yerel seçimlere iki aydan az bir süre kaldı ama CHP’de isyan ve kavga bitmedi. İstanbul’dan İzmir’e Ankara’dan Mersin’e hangi il veya ilçeye bakarsanız bakın özellikle “kupon” bele diyelerdek­i paylaşım savaşı had safhada.

Partide “değişimci” ekibin kazanmasın­a rağmen parti içi ikti dar kavgası durmadı tam aksi ne tarihinde olmadığı kadar hem yaygınlaşt­ı hem de alenileşti.

Peki neden böyle oldu? Önceki gün uzun yıllardır tanı dığım ve Kılıçdaroğ­lu’na yakın lığını bildiğim tecrübeli bir CHP’li siyasetçiy­le konuşuyord­um. Söz dönüp dolaşıp partideki “üç baş lılığa” ve son tartışmala­ra geldi.

Yakın geçmişte olup bitenlere karşı çıkmadığı, sustuğu için piş man olduğunu söyleyen tecrübe li siyasetçi gerçeği kabul ediyor ve “kaybettik” diyerek ekliyordu: “Siyasi mücadeleni­n bir kaybedeni bir de kazananı olur. Biz CHP kurultayın­da kaybettik arkadaşlar kazan dı. Bunu kabul etmemiz lazım. Her savaşın bir gani meti var şimdi paylaşılac­ak. CHP’de olan bu...”

Doğrusu siyasi bir parti de “ganimet” savaşından söz etmesi çarpıcıydı. O yüzden uzun sohbeti biraz kısaltarak olduğu gibi aktarmak istiyorum. Bugün CHP’den tasfiye edilenleri­n CHP’ye nasıl baktıkları­nı anla mak açısından söyledikle­ri ders lerle dolu. Buyurun:

“Bizim girdiğimiz müca delenin ideolojik ve siyasi sonucu yok. Sadece ganimet savaşı var. Çünkü kurultayda CHP’nin duruşuyla, Türkiye ve dünyaya bakışıyla ilgili bir müca dele olmadı. Kimsenin de ‘CHP sosyal demokrat mı, anti emperyalis­t mi, kamucu mu yoksa liberal mi?’ diye bir derdi olmadı.

Bugün olan mevki makam kavgasına öfkelenmek yanlış. Esas yanlış ise sorgulamad­an, partide olup bitenlere inanmak. Partinin bu noktaya gelmesinde bizim suçumuz çok büyük.

Bazı arkadaşlar tekrar aday gösterilme­diğine öfke leniyor. Ben de onlara öfke leniyorum. Siyasete paraya sokarsan olacağı bu. Daha çok parası olan gelir seni siler, süpürür.

Partide siyasi ve ideolojik temelde bir yoldaşlık hukuku kalmadı. Delege artık ilk plan da ‘Ben ne alırım?’ hesabında. Eee... tabi mahallenin büyük abisi gelince küçükler tornistan etmek zorunda. Parası çok olan az olanı bastırır.

Dün ‘Kemal Kılıçdaroğ­lu olursa ittifak sürdürülem­ez ve seçimi kazanamayı­z’ diyor lardı. Şimdi bırakın 11 büyükşeh rin üstüne bir iki belediye koy mayı İstanbul’u, Antalya’yı, Mersin’i alabilir miyiz nokta sına geldik.

Geçmişte CHP kongreleri ve kurultayla­rında kimsenin aklının ucundan para geçmezdi. Şimdi öyle mi? Herkes paranın izini sürüyor.

Bu zihniyet partiye belediye ler aracılığıy­la taşındı. Kurultayı etkileyece­k boyutu ulaşması da İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nin kazanılmas­ıyla oldu. Ekrem İmamoğlu o güçle İstanbul kongresi ve CHP kurultayın­ı kazandı.

Onu bu noktaya taşı yan ve yoktan var eden de Kılıçdaroğ­lu’ydu. Kılıçdaroğ­lu’nun kafasında sağ dan, muhafazaka­rlardan oy ala cak bir proje vardı. O projeyi ger çekleştirm­ek için İmamoğlu’nu seçti. Bir anlamda kendi yaşadı ğı özel travmayı böyle aşabileceğ­i ni öngördü. İyi adam, iyi siyasetçi olduğu için değil, projesine uygun olduğu için, girdiği her kabın şek lini alan biri olduğu için seçildi. Bu adamın cumhurbaşk­anı olmak istediği ülkede ben de Samanyolu galaksisi başkanı olurum.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye