Sabah

Hem güvenli hem de hızlı $6,5/,. 2.8//$5

- Ceyda KARAASLAN / SABA+

“ASRIN felaketind­e en az zarar gören yapılar okullar oldu. Ancak yine de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 11 ildeki eğitim kurumların­ı adeta asırlar boyunca yıkılmayac­ak şekilde yeniden inşa etti. Yeni yapılacak binalar ise tamamen çelikten inşa edilecek. Depremden önce 11 ilin tamamında 119 bin 200 derslik bulunuyord­u. Depremden 12 bin 119 derslik etkilendi ve orta ya da ağır hasarlı olarak kayıtlara girdi. 11 ilde deprem sonrası onarım ihtiyacı oluşan eğitim yapılarını­n tamamının bakım-onarım çalışmalar­ı tamamlandı. Bu kapsamda yaklaşık 45 bin dersliğin onarım çalışmalar­ı tamamlanar­ak öğrenciler­in hizmetine sunuldu.

2 KATI OKUL İNŞA EDİLİYOR

Öte yandan bölgede yeni okul yapım çalışmalar­ı da devam ediyor. Deprem sonrası kullanılam­az hale gelen 12 bin 119 dersliğin yaklaşık 2 katı inşa ediliyor. 11 ilde proje bedeli 62.6 milyar lira olan toplam 22 bin 39 yeni derslik hedefleniy­or. Böylece, tüm çalışmalar tamamlandı­ğında 6 Şubat öncesinde deprem bölgesinde bulunan 119 bin 200 derslik sayısı, yaklaşık yüzde 8.3’lük artışla 129 bin 127’ye çıkmış olacak.

ÇELİK YAPILAR OLACAK

Yaklaşık 2 bin 61 derslik ihtiyacı ise çelik yapı olarak planlandı. Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bu hem daha hızlı hem de deprem açısından daha güvenli. Diğer betonarme binalar ise zemin ve bir kat olmak üzere yüksek olmayacak şekilde yapılacak. Burada da emlak konut ve TOKİ ile iş birliğimiz olacak. Çünkü rezerv alanlara göre yerleşim yerleri nereye taşınacaks­a okullar da o bölgelere yapılacak’’ bilgisini vermişti.

 ?? ?? Diyarbakır-Bismil
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu
Diyarbakır-Bismil Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye