Sabah

YRP ve DEM Parti’nin verdiği kararların etkisi ne olur?

-

İYİ Parti’den sonra YRP ve DEM Parti’nin kendi adayları ile seçime girme kararı siya si partilerin konumlanma­sını değiştiren bir trende işaret ediyor. Üçüncü yol tartışması nın canlanacağ­ı bir yeni siyasi topoğraf ya oluşuyor. Cumhur İttifakı cenahında YRP haricinde ittifak olgu su kendisini korurken muhalefett­e yepye ni bir müstakil siya set arayışı öne çıkıyor. Partiler kendi özgül ağırlıklar­ını gösterme niyetindel­er. Bu ağırlı ğın 2028 seçimlerin­deki olası ittifak ve işbirli ği pazarlıkla­rında etkili olacağını düşünüyorl­ar. “gtekinin kaybetmesi için bunu des tekleyelim” havası büyük oranda kayboldu. Önce muhalefett­eki panorama ile başlayalım.

Mayıs 2023 seçimlerin­de CHP adayı Kılıçdaroğ­lu’nu destekleme­k için bir araya gelen partilerin hiçbirisi Mart 2024 seçimle rinde CHP’nin belediye başkan adayları için kampanya yapmayacak. Aksine SP, GP, DEVA, Memleketim Partisi ve Zafer Partisi dâhil hepsi kendi partilerin­in seçmen tabanı nı konsolide etmek için aday çıkararak mev cut CHP belediye başkanları­nı eleştirere­k seç menden oy isteyecek. Bunun anlamı CHP’nin “%ize oy verin yoksa $. Parti kaza nır” söyleminin muhalefet cenahında etki ve anlamının hayli zayıfladığ­ıdır. “Yancı deği liz” ya da “Payanda değiliz” söylemi ağırlık kazanıyor. Diğer tabirle, “İmamoğlu ya da Yavaş’ın siyasi kariyeri (kazan ması) derdimiz değil” anlayışı yerleşiyor.

Kampanya döneminde bu söylemin İmamoğlu ya da Yavaş’a sıcak bakan ve geçen seçimde bu isimlere oy veren seçme ni de etkileyece­ği açık. Bu etkinin ölçeği ne olacak. Kritik soru bu. CHP’nin beklediği gibi “tabanda işbirliği” formülü işlerse muha lefetin diğer partileri ciddi bir temsil krizinde demektir. Aday çıkaran partilerin seçmenle rini büyük oranda koruması, CHP’li adayla rın birçok büyükşehir­de kaybetmesi­ni bera berinde getirir. Bu da CHP’nin yeni krizi ve 1 Nisan sonrası partide kavga demek. Hatta CHP’deki güç odaklarını­n şimdiden asıl der dinin 1 Nisan’da başlayacak yeni kapışmaya hazırlanma­k olduğu bile söylenebil­ir.

★★★

DEM Parti’nin İstanbul’da ne kadar iddi alı bir aday çıkaracağı 9 Şubat’ta belli olacak. “İmamoğlu’nun kaybetmesi bizim sorunumuz değil” söylemi Başak Demirtaş’ın adaylığı na verilen açık destek. “CHP ile işbirliği yapalım” diyen ekip DEM Parti’de azınlı ğa düşmüş görünü yor. İdeolojik konumu önemseyen ve 2019 ile 2023’teki işbirliği nin kazanımlar­ını değersiz bulan tabanın etki si daha fazla görünüyor. DEM Parti’nin ada yının iddialı olması CHP, olmaması Cumhur İttifakı tarafından karşı tarafa destek mahiye tinde yorumlanac­ak. Ancak İYİ Parti, YRP ve DEM Parti’nin aday çıkarmasın­ın getirece ği söylem çeşitliliğ­inin kampanyala­rı ve seç meni nasıl etkileyece­ği merak konusu. Bu henüz anketlere yansıyabil­en bir husus değil. Sözgelimi Kurum ve İmamoğlu arasında geçe cek İstanbul seçiminde seçmenin bu çoklu aday ve söylem düzlemine nasıl tepki verece ği önemli. CHP adayları 2019 havasını kay bettikleri­nin farkında olmalı. İmamoğlu’nun “ben ve diğerleri” yaklaşımı ya da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı gündem alan eleş tirileri muhalefet seçmeninde­n beklediği oran da oy almayı getirmeyec­ektir.

★★★

YRP de tek başına seçime girerek oy taba nını genişletme derdinde. Cumhur İttifakı için de olmak, AK Parti’ye küsen seçmeni YRP’ye çekmek açısında değerliydi. Şimdi YRP, Millî Görüş vurgusu, bazı ideolojik eleştirile­ri ve seç tiği adaylarla AK Parti’den oy çekmeye çalı şacak.

Pazarlıkta anlaşılama­yınca tek başına aday çıkarma durumu YRP’ye yarar mı?

Muhalefet cenahındak­i zoraki itti fakın dağılması hâli Cumhur İttifakı’nda yok. Malum, SP, GP ve DEVA’nın AK Parti’yi eleş tirmesi onlara muhafazakâ­r tabandan bekle dikleri desteği getirmedi. Bu itibarla YRP hem muhalif olma hem de Cumhur İttifakı’na yakın durma stratejisi güdüyor. AK Parti’nin bu yeni duruşa yönelik bir cevap üretmesi gerekir.

1RW 6 Şubat depremleri­nin birinci yılın da kaybettiği­miz insanlarım­ız için tekrardan Allah’tan rahmet diliyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye