Sabah

Gazze’yi unutmayın

- HİLÂL KLOaO.NaSOan#VaEaK.FRP.Wr

Fhafta Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı’na (UNRWA) fon sağlayan 12 ülke desteğini çektiğini açık ladı.

İsrail, UNRWA’yı tama men feshetme den savaşın bit meyeceğini söyleyerek ulus lararası tehdit ler savururken 2022 yılında UNRWA’ya 343.9 milyon dolarla en yüksek bağışı yapan ABD, İsrail’e verdiği desteği bir kez daha gös terdi ve bağışı kesen ilk ülke oldu. Kanada, Avustralya, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Finlandiya, Estonya, Japonya, Avusturya ve Romanya da geçen hafta itibarıyla BM’nin Filistinli­lere yar dımla görevli birimi olan UNRWA’ya finansal desteği kesti.

Avrupa Komisyonu ise şubat sonu na kadar UNRWA’ya fon sağlanmaya cağını, şubattan sonra tekrar değerlen direcekler­ini açıkladı. Bu karara karşı çıkan Batılı ülke sayısı ise sadece 3... İspanya, İrlanda ve Norveç özellik le Filistin’e gönderilen gıda ve ayni yar dımların ulaştırılm­asında UNRWA’nın kritik bir rolü olduğunu belirterek finan sal desteğe devam edecekleri­ni resmi olarak açıklama cesaretini gösterdile­r.

Filistin yalnızlaşt­ırılıyor. Uluslarara­sı kamuoyunda İsrail’e yönelik tepki ler büyürken devletler nezdinde izole ediliyor. İşgalin, hava saldırılar­ının ve bombardıma­nın üstüne, uzun bir süre dir açlık, susuzluk ve soğukla da mücadele etmek zorunda kalan Filistinli­lere gitme ihtimali olan her kaynak kurutuluyo­r.

Katar’ın ateşkes için başlattığı ara buluculuk girişimi de beklenen sonucu verecek gibi görünmüyor. Bu süreçte, Filistin’de yaşanan soykırım ve katlia mın gündemin içinde sıradanlaş­masına ve normalleşt­irilmesine izin vermeyip Filistinli­lere yalnız olmadıklar­ını göster mek de bize düşüyor.

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 ilistin’deki soykırımda 122. gün geride kaldı. İnsanlık tarihinin karşı karşıya kaldığı en büyük vahşetlerd­en birini anlatırken sayı ver menin, ölümü sıra danlaştırm­ak gibi bir etkisi oluyor. O nedenle Filistinli şehitlerde­n bir top lam olarak bahset mek istemiyoru­m.

Kaybedilen her bir can, ayrı ayrı yüreğimizi yakıyor çünkü. Ama katli amın büyüklüğün­ü anlatmanın başka yolu yok maalesef.

122 günde Gazze şeridin de 27 bin 365 kişi şehit oldu. 11 bin 500’den fazlası çocuk. 8 bin Filistinli kayıp, onlardan haber alı namıyor. 8 bin 663’ü çocuk olmak üzere 66 bin 630 yaralı var.

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre 7 Ekim’den bu yana sahipsiz, kimsesiz kalan çocukların sayı sı 17 bine ulaşmış durumda. Gazze şeri dinde İsrail’in hava saldırılar­ıyla tahrip ettiği bina sayısı ise 70 bini buldu.

7 Ekim’den sonra Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir katliam başlatan İsrail, o günlerde Gazze halkını güneye, Mısır sınırındak­i Refah kentine göçmeye zor lamış, orada güvende olabilecek­leri ni söylemişti. Ama Gazze halkı güne ye doğru ilerledikç­e İsrail de işgali o bölgelere doğru genişletme­ye başla dı.

Gazze’nin 2.3 milyonluk nüfu sunun yüzde 90’ı aralık ayının sonunda üçüncü hatta dördüncü kez yerinden edildi.

İşgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, şimdi de Refah’a yönelecek lerini açıkladı. Yani Filistinli­leri önce Refah’a sıkıştıran İsrail, perşembe günü de o bölgeyi bombalayar­ak toplu kat liam yapacağını dünyaya açıklamakt­a hiçbir beis görmedi.

Lahey’de çıkan tedbir kararının da İsrail üzerinde pek etkili olduğu söy lenemez. Aksine İsrail, askeri operas yonlarla katliamın şiddetini artırırken, Batılı ülkeler üzerinde siyasi baskı araç larını da kullanmaya başladı. Geçen

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye