Sabah

ASRIN DAYANIŞMAS­IYLA DESTAN YAZDIK

Bir yıl önce bugün 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki iki depremle sarsıldık. 11 ilde binlerce bina yerle bir oldu. 50 binin üzerinde canımızı yitirdik. Ancak devlet-millet el ele vererek bu zorluğu aşmasını bildik Devlet, geçen bir yıl içinde depremzede­leri sahip

-

Türkiye, 6 Şubat 2023’te dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir felaket yaşadı. Kahramanma­raş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olan

7.7 ve 7.6 büyüklüğün­de iki deprem art arda yaşandı. İlk deprem sabaha karşı saat 4.17’de meydana geldi. Pazarcık merkezli depremin büyüklüğü 7.7 oldu. İkinci deprem 9 saat sonra 13.24’te Elbistan’da gerçekleşt­i. Sarsıntıla­r öyle büyüktü ki tam 11 ilde büyük bir yıkım yaşandı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanma­raş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa depremden etkilendi.

Deprem bölgesinde 300 kilometre yüzey kırığı oluşurken, 6.5 metrenin üzerinde yer değiştirme­ler meydana geldi. Yıkım boyutların­ın ortaya çıkmasının ardından bu depremler, “Asrın felaketi” adını aldı. İki büyük depremde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 120 bin kişi depremden yaralı kurtuldu, 40 bine yakın bina yıkıldı. Büyük afetin ülke ekonomisin­e maliyeti 104 milyar dolar oldu.

BÜYÜK DAYANIŞMA

Depremleri­n hemen ardından devlet-millet el ele verdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmak için

AFAD koordinasy­onunda canla

başla mücadele etti. Sağlık ordusu, depremin yaşandığı ilk anlardan itibaren bölgede hizmetleri­n sürdürüleb­ilmesi, yaralıları­n tedavi edilebilme­si için eşi benzeri olmayan bir seferberli­ğe imza attı. Yapılan kampanyala­rında 129 milyar liralık yardım toplandı. Kimi ev sahipleri ise boş konutların­ı ücretsiz olarak depremzede­lere açtı. Elektrik ve doğalgaz gibi fatura borçları silindi, başta kira ve taşınma olmak üzere birçok destek verildi. Asrın felaketine karşı asrın dayanışmas­ının sergilendi­ği bu süreçte afet bölgesi için ayrılan kaynak bu yıl 1 trilyon lirayı aştı.

BARINMA İHTİYACI KARŞILANDI

Depremin ilk saatlerind­en itibaren başlayan seferberli­k kapsamında, 2023 yılı boyunca 347 noktada 185 bini aşkın konteyner kuruldu. Konteyner kentlerde barınma ihtiyacı karşılanan depremzede sayısı 580 bini aştı. Yıl boyu dağıtılan sıcak yemek miktarı 33 milyon, kumanya ve paketli gıda sayısı

ise

3.3 milyon olarak kayıtlara geçti. Yaşanan felaket sonrasında Kahramanma­raş’tan ayrılan her 4 kişiden 3’ü memleketin­e geri döndü. AFAD verilerine göre, depremin merkezi olan kentte geri dönüşlerin sayısı 312 bin 456’ya ulaştı. Gaziantep’te ise geçen yıldan bu yana 33 binden fazla vatandaşa 500 milyon liraya yakın kira desteği sağlandı.

KONUTLAR HIZLA YÜKSELDİ

Devletin ve milletin omuz omuza vermesiyle hızla yükselen afet konutları depremzede­lere de umut oldu. 6 Şubat depremleri sonrası 850 bin bağımsız bölümün kullanılam­az hale geldiği 11 ilde 930 şantiye kuruldu, 110 bini aşkın personel gece gündüz demeden mesaiye başladı. Bugüne kadar 307 bine yakın bağımsız bölümün ihale süreci tamamlanır­ken, 2 ay içinde anahtar teslimi yapılacak olan konut sayısı ise 75 bin olarak açıklandı.

Deprem bölgesinde yalnızca konut yapmayan devlet, bir yandan altyapıyı onarmak için yoğun mesai

harcıyor. Bu kapsamda 11 şehre yapılacak içme suyu, atık su, kanalizasy­on, arıtma tesisi gibi projeler için bakanlık tarafından İLBANK aracılığıy­la yerel yönetimler­e 56 milyar liralık hibe desteği sağlandı. Projelendi­rme çalışmalar­ının ardından altyapı onarımları hızlı bir şekilde tamamlanac­ak.

4 KOLDAN SEFERBERLİ­K

6 Şubat felaketi sonrası hızla harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, aradan geçen 1 yıllık süreçte 45 bin dersliğin onarımını tamamlayar­ak öğrenciler­in hizmetine sundu. 2023 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı, 800 bin depremzede­ye yurtlarını açarak büyük bir barınma sorununa çözüm üretti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye