Sabah

Kariye Camii’nde 79 yıl sonra ezan sesi yükselecek

Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen, 1511 yılında ise camiye çevrilen İstanbul Fatih’teki tarihi yapıda başlatılan restorasyo­nda sona gelindi. 79 yıl önce müzeye çevrilen Kariye Camii, yeniden ibadete açılmak için gün sayıyor

-

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin Cumhurbaşk­anı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilme­sinin ardından başlayan restorasyo­nunda sona gelindi. 79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye Camii yeniden ibadete açılmak için gün sayıyor.

MÜZEYE ÇEVRİLDİ

Bizans döneminde 6. yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan II. Bayezid’in sadrazamla­rından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak anılmaya başlandı.

Ancak CHP’nin tek partili iktidarı döneminde Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrildi.

İBADETE AÇILACAK

Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekândaki restorasyo­nunun tamamlanma­sıyla ibadete hazır hale getirildi. Restorasyo­n işlemleri devam sürerken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyo­nun tamamlanma­sının ardından 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Camii’nin ibadete açılmasına karar verildi.

Yüzde 100 yün, özel tasarım kırmızı halılarla döşenen tarihi caminin önümüzdeki günlerde ibadete açılması için çevre düzenlemel­eri yapılıyor. Ayrıca caminin restorasyo­nu sırasında içinde yer alan mozaik ve fresklerin özgünlüğün­ün korunduğu görüldü.

TARİHTEN İZLER TAŞIYOR

5 ana mimariden oluşan Kariye Camii, farklı dönemlerde geçirdiği büyük inşa ve restorasyo­n çalışmalar­ından sonra bugünkü şeklini aldı. İçerisinde­ki dekoratif öğelerle güçlendiri­len cami, dışarıdan bakıldığın­da taş ve tuğla duvarlarıy­la sade bir yapı gibi görünüyor.

 ?? ??
 ?? MuVtAIA KAYA
SABAH ??
MuVtAIA KAYA SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye