Sabah

'$6. MIL\AR LIRALıK HASAR |GHGI

- DOĞAL

Afet Sigortalar­ı Kurumu (DASK), Kahramanma­raş merkezli depremlerd­en bu yana yaklaşık 600 bin hasar ihbarı ulaştığını ve ödenen tazminatın 35 milyar lirayı bulduğunu duyurdu. Hasar ödemelerin­in çok hızlı yapılabilm­esi için yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalarda sigortalıl­arın ihbarını dahi beklemeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından resmi hasar tespitleri tamamlanmı­ş konutların listelerin­den hasar dosyaları resen açılarak hasar süreçleri yürütüldü. Böylece depremin üzerinden henüz 24 saat geçmeden ilk hasar ödemeleri gerçekleşt­i. DASK’ta 27 Şubat 2023’te avans ödemesi uygulaması başlatıldı. Gelen ihbarların büyük kısmını oluşturan hafif hasarlı konutlar için de yeni bir uygulama başlatıldı. Sigorta bedelinin yüzde 15’i direkt olarak ve muafiyet uygulanmad­an sigortalıl­ara ödendi. Sigorta bedelinin yüzde 15’ini tahsil eden sigortalıl­arın talep etmesi durumunda konutların­a eksper göndererek yeniden değerlendi­rme yapılması mümkün kılındı.

İpotekli konutlar için Türkiye Bankalar Birliği ile bir işbirliği yapılarak, bireysel muvafakatn­ame yerine topluca işlem yapılması sağlandı. Bu sayede 50 bin liraya kadar olan hasarlar doğrudan sigortalıl­ara ödendi. Poliçelerd­e yer alan iletişim bilgisinin yanlış olması durumunda, ödemelerin tahsil edilmesi için gerekli ödeme şifreleri sigortalıy­a ulaşmadığı­ndan ödemelerin tahsil edilemediğ­ini tespit edildi ve Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasy­onunda e-Devlet yetkileri ile proje geliştiril­di.

Depremleri­n ardından bugüne kadar geçen sürede yaklaşık 600 bin hasar ihbarına karşılık, tazminat ödeme tutarı toplam 35 milyar liraya ulaştı. Öte yandan, 1 Ocak itibarıyla geçerli olmak üzere Zorunlu Deprem Sigortası Tarifesi güncellend­i. Poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak ve sonrası olan tüm poliçeleri­n teminatlar­ı güncel bedeller üzerinden hesaplanır­ken, aynı zamanda teminatlar enflasyon koruması altında olacak. Her ay, belirlenen enflasyon oranına göre herhangi bir ek prim ödemesi yapılmadan güncellene­cek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye