Sabah

Atatürk ‘En az 6 çocuk’ demişti

- MELİH melih.altinok#Vabah.Fom.tr İkna olmadınız mı?

Eskiden evlerimize kapatılıp sayılırdık. Üniversite öğrencisiy­ken biz de bu sayımlara katılır, yolumuzu bulurduk.

Şimdi anlık olarak nüfus sayımıza ulaşabiliy­oruz. TÜİK dün de Türkiye’nin 2023 yılına ait nüfus verilerini paylaştı. Buna göre nüfusumuz 2023’te bir önceki yıla göre bin kişi artarak milyon bin

oldu.

Geçen yıla göre yüzde artmış.

1927’de nüfusumuz 13 milyon 700 bindi.

Sayımızın 27 milyon 700 bine çıktığı 1960’a kadar yıllık nüfus artış oranımız da yüzde

’e yakın.

Bu dönemden sonra devletin resmi politikası “nüIus plan laması” adı altında sayımızın azaltılmas­ı oluyor. 27 Mayıs darbesinde­n sonra olduğu gibi, 12 Eylül’ün ardından da nüfus artışını engellemey­e yönelik yasal tedbirler alınıyor. Generaller­in tavsiyesiy­le evlilik yaşı yükseltili­yor, bölgede halka doğum kontrol uygulamala­rı dayatılıyo­r, vs. Ama nafile... Bir dönem tek çocuktan başkasına izin vermeyen Çin gibi, Türkiye’deki muktedirle­r de hayatın doğal akışına set çekemiyor. Zira 67 milyon 800 bine ulaştığımı­z 2000’e kadar yıllık nüfus artış oranımız yine yüzde 3’e yakın.

Ancak milenyumla birlikte nüfus artış oranımız dramatik şekilde düşüyor. Ve derken yüzde 1’lerden eksiye doğru tehlike çanlarının çaldığı bugünlere geliyoruz.

Bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil elbette. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin ortak sorunu. Yabancılar­la ayakta duran Almanya son olarak boşuna milyon mülteciyi bedavaya vatandaşlı­ğa almıyor. İngiltere’ye +int kökenli bir başbakanın seçilmesi şaşırtıcı değil...

Türkiye’ye dönersek, gözlemledi­ğim kadarıyla bizde AK Partili seçmenin daha çok

Ý çocuğu var. CHP’liler daha az çocuk sahibi.

Bunda “çocuk taYsiye sini” son dönemlerde ’e çıkaran Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın payı nedir bilmiyorum.

Öyleyse ülke için fena, CHP için daha fena... Seçmenleri azalıyor sonuçta.

Kendilerin­e “Ata’mız en 6 çocuk istiyordu” desek acaba faydası olur mu?

Evet, Atatürk’lü yıllarda 6 veya daha fazla çocuk sahibi olan annelere para Yeya madalya ödülü Yeriliyor, çok çocuklu ailelere hazineye ait topraklard­an dağıtılıyo­r, yol Yergisinde­n muaI tutuluyor lardı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye